Næringslivsopprop for global naturavtale

Vi mister dyr og natur som aldri før. Om vi skal snu utviklingen, trenger vi en internasjonal og forpliktende naturavtale – slik klimaet har med Parisavtalen.

Aldri i menneskets historie har takten i utryddelsene vært så rask som nå. Mandag 6. mai offentliggjorde Naturpanelet (IPBES) sin første globale rapport. De slår fast at arter utryddes flere titalls, eller kanskje hundretalls, ganger raskere enn det som har vært vanlig de siste ti millioner årene.

Fjellrev er en av flere arter som er truet med utryddelse i Norge. Foto: WWF Norge.

Rapporten er den mest omfattende tilstandsrapporten som er laget om jordas natur og biomangfold. Den tegner et dystert bilde over utviklingen, og konkluderer med at menneskers utnyttelse av naturen i økende grad går på bekostning av naturens evne til å gi oss mat, energi og materialer i fremtiden.

Naturpanelet (IPBES) er naturens svar på FNs klimapanel, og rapporten skal legge grunnlaget for en global naturavtale som etter planen skal forhandles frem i Kina til neste år. Målet er at verdens natur og arter skal få en avtale tilsvarende det klimaendringene fikk i Paris i 2015.

Stormberg var blant de første til å signere «Næringslivsopprop for en global avtale for naturen«. Vi håper flere virksomheter vil gjøre det samme. Les mer om oppropet her.

Når naturen forstyrres eller ødelegges, kan konsekvensene bli store – også for oss mennesker. Naturmangfoldet på jorda er avgjørende for å skaffe oss vann, mat, stabilt klima og en lang rekke ulike råvarer. Ifølge FN-panelet har det gått så langt at det er umulig å nå FNs bærekraftsmål og de internasjonale Aichi-målene for naturmangfold innen 2020.

Vi trenger handling nå!

Les mer om rapporten på NRKs sider her.

Les også:

Næringslivet må bli grønnere
– Vi må gjøre mer for å bevare naturmangfoldet 
Resirkulerte produkter
– Pant tøy du ikke lenger bruker

Ida – Stormberger

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *