Kle deg for påsketuren

Uansett hvilken tur du skal på denne påsken, er det viktig å kle seg riktig. Å kle seg etter «trelagsprinsippet» holder deg både tørr og varm, enten du skal på topptur i snø og kulde, eller om du skal på tur til et skogholt i nabolaget.

Å kle seg etter «trelagsprinsippet» betyr å kle på seg i forskjellig lag, et lag med undertøy, et eller flere mellomplagg, og et ytterplagg. Slik holder du været ute og varmen inne.

Når man har planer om en tur med pause underveis, kan det være lurt å ha med en ekstra genser eller jakke i sekken. Man fryser fortere når man ikke er i bevegelse.

Det innerste laget skal holde kroppen varm og transportere eventuell fuktighet bort fra kroppen. Det bør være tynt og tettsittende. Ull egner seg godt som innerste lag.

Mellomlaget er for isolasjon og varme. Det skal sitte løsere på kroppen enn det innerste laget. Mellomlaget skal også kunne frakte fuktighet bort fra innerlaget til ytterlaget. Ull egner seg godt også her, eller en tynn dunjakke hvis det er kaldt. Tilpass tykkelsen etter været, og bruk eventuelt to mellomlag dersom det er ekstra kaldt.

Det ytterste laget skal blokkere for vær og vind, samtidig som det skal slippe fuktighet ut. Her passer skalljakken ypperlig. Flere lag med klær gir deg også større mulighet til å enkelt justere etter temperatur underveis på turen.

Se også Stormbergs tøyvettregler for barn og last ned informative plakater her 

Så lenge man har gode klær, kan man ha det gøy i all slags vær.

Ull eller syntetisk?
Ull er det beste når det gjelder å holde på varmen, og da spesielt om du også blir fuktig. Mange syntetiske plagg har svært gode fukttransporterende evner, og passer godt dersom du er i høy aktivitet. De har derimot ikke den samme varmeeffekten som ull dersom du blir våt.

Velg klær ut fra hvilken aktivitet du skal drive med. Skal du gå fort på tur eller trene, er de fukttransporterende egenskapene viktige, mens en tur der du skal ha lange pauser, f.eks. med barn eller for å bedrive en aktivitet som fiske, så er varmen ullen gir god å ha. 

Kald på føttene? Ta på deg lua!
Visste du at hodet er det stedet med størst varmetap? Ved å bruke lue unngår du unødvendig varmetap, slik at kroppen kan konsentrere seg om de områdene der du er kald.

Mangler du noe til påsketuren? Vi har samlet det du trenger her.

Les også:
– Stormbergs tøyvettregler 
Varm turmat

Ida – Stormberger

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *