Vi har et ansvar

Vann er en knapp ressurs for store deler av verdens befolkning. Derfor er vi i Stormberg svært opptatt av å redusere vannforbruket, og vi velger bevisst bort materialer som krever store mengder vann å produsere. 

Tekstilindustrien bruker mye vann. I følge Fretex krever det mye mer vann for å produsere de tekstilene du kjøper per år, enn det det samlede vannforbruket til én husholdning med tre personer. Det inkluderer alt av matlaging, rengjøring, bad og toalettspyling i løpet av et år. Derfor er det særlig viktig at vi som klesprodusent er bevisste på vannforbruk.

97 prosent av jordens vann er saltvann. Få er så heldige at de kan finne rent drikkevann på tur, slik vi kan her i Norge.

Norge er kjent for å ha en stor oljerikdom, men vannet vårt er kanskje den største ressursen vi har. Slik er det ikke for resten av verden. Nesten halve jordas befolkning bor i områder som opplever eller risikerer å oppleve vannmangel minst en måned hvert år, ifølge FN. Med befolkningsveksten som ventes de neste tiårene, så vil trolig rundt fem milliarder mennesker bo under slike forhold i 2050.

22. mars ble Verdens vanndag markert. Målet er å sette fokus på mangel på rent drikkevann, og årets tema var Leaving no one behind. FNs bærekraftsmål nummer seks slår fast at alle mennesker skal sikres tilgang til rent vann innen 2030, uansett hvem man er og hvor man kommer fra.

Vi har et ansvar for at vi ikke bruker opp ressursene som mennesker og dyr andre steder i verden er avhengige av. Derfor jobber vi hele tiden med å få ned vannforbruket og for at vår produksjon av klær ikke skal ødelegge for lokalmiljøet og menneskene som bor der.

Vi faser ut bomull
Bomull er et naturprodukt, og dermed oppfatter mange bomull som et miljøvennlig stoffmateriale. Det er det ikke. Bomull bruker enorme mengder vann, og i mye av dagens bomullsproduksjon brukes det også store mengder sprøytemidler. Produksjonen av bomull skjer også i hovedsak i områder der vann er en knapp ressurs.  1 kg bomull krever så mye som 10 000 liter vann. I en verden der mangel på rent drikkevann er et økende problem, er dette en stor utfordring.

De siste årene har vi i Stormberg økt andelen resirkulert polyester, og tatt i bruk flere alternative materialer som tencel og bambusviskose, som bruker langt mindre vann enn bomull. Vi har også testet hamp i kolleksjonen vår. Bambusviskose kommer fra bambus som kun trenger regnvann for å vokse, og langt mindre vann enn vanlige trær. Produksjon av tencel forbruker mindre energi i produksjonen, og bruker hele 90-95% mindre vann enn bomull. Også resirkulert polyester kommer godt ut i forhold til vannforbruk og klimagassutslipp.

Vi er en klesprodusent som jobber kontinuerlig med å produsere bærekraftige og rettferdige klær. Årlig analyserer vi hele verdikjeden til klærne våre slik at vi kan gjøre mest mulig effektive tiltak for å ta bedre vare på klima og miljøet. Vi jobber kontinuerlig for å redusere bruk av kjemikalier og vann, samt utslipp av klimagasser. I mer enn 10 år har vi vært en klimanøytral virksomhet. Det vil si at vi fører klimaregnskap over hele verdikjeden og jobber systematisk med å redusere utslipp. Det vi har av utslipp kompenserer vi for i form av FN godkjente klimakvoter som går til et prosjekt for å bevare regnskog på Papa New Guinea. Dermed kan vi si at Stormbergs klær ikke bidrar til global oppvarming. Les gjerne mer om vårt arbeid for klima og miljø her.

I Stormberg har vi en nullvisjon, og vi jobber vi hele tiden for å være en del av løsningen. Vi er stolte og ydmyke over å ha blitt kåret til tekstilbransjens mest bærekraftige selskap tidligere denne måneden.

Les også:

Fremtiden må bli grønnere
Skyldig i hundrevis av år
Bomull i øra

Ida – Stormberger

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *