Fastelavn

Søndag 3. mars er det fastelavn. Fastelavn er opprinnelig en hedensk vårfest, og et symbol på kampen mellom sommer og vinter, hvor spirende kvister beseiret snø og istapper.  Fastelavn er en fin anledning til å finne på noe ekstra hyggelig sammen med de du er glad i.

Har du barn kan du ta de med på en tur for å lete etter kvister å lage fastelavnsris av. Turen kan bli en liten skattejakt, der man leter etter de fineste eller mest morsomme kvistene. Å lage sin egen fastelavnsris til å pynte med hjemme er alltid moro. Alt du trenger for å lage en flott bukett er et par kvister, gjerne av bjørkegreiner, noen fargerike fjær, og litt hyssing eller en ståltråd.

Jakten på de perfekte fastelavnsris-kvistene er en morsom aktivitet for store og små

Dersom du ikke får tak i fjær i alle farger kan du bruke hvite fjær og spraylakk. Spray fjærene med de fargene du ønsker, og legg dem til tørk. Etter fjærene har tørket, binder du dem til kvistene, og binder så kvistene sammen med. Det er en veldig enkel og fin pynt å lage, samtidig er det en fin aktivitet å gjøre sammen med familien.

Fastelavnsris sin betydning
Vi kjenner bjørkeriset som et par kvister med fargerike fjær som pynt, men det har faktisk en lang tradisjon. Opprinnelig kunne fastelavnsriset brukes til å rise foreldre før de stod opp om morgenen, som et fruktbarhetssymbol. Risene skulle brukes for å vekke til live fruktbarheten til kvinner, dyr og trær. På den tiden så var bjørkeriset fylt av knopper, og knoppene var fylt med liv og håp for den kommende våren, sommeren og høsten.

Fastelavnsris fra Stormbergs hovedkontor.

Det var også lek og moro i gamle dager, der det var ofte våpenleker, sverddans og utkledninger. Ansiktsmaling sammen med kostyme til barna er også populært den dag i dag, sammen med pyntingen av fastelavnsris.

Opphavet til fastelavn
Fastelavn er et ord som stammer fra det nedertyske ordet for «kvelden før fasten». Fastelavn kommer fra en gammel kristen tradisjon, og går ut på en tredagers festperiode. Fastelavnssøndag, blåmandag og askeonsdag.

Lite kan måle seg med ferske boller når man kommer hjem fra søndagstur. Eller kanskje kan dere nyte bollene ute på tur?

I tillegg til disse, så kjenner vi også til uttrykket feit-tirsdag som en del av fastelavn. Fastelavnssøndag ble også kalt fleskesøndag, og var dagen som gikk ut på fråtsing. Fastelavnsbollene, som vi alle gleder oss til, kommer nemlig fra denne gamle skikken. Den siste kvelden av fastelavn skulle man spise ekstra godt for å gjøre seg klar til fastingen, og hva er bedre enn boller fylt med krem og bær? Her er vår beste oppskrift til 20 boller om du har lyst til å lage.

Fastelavnboller
100 g romtemperert smør
Ca. 575 g hvetemel
90 g sukker
½ ts bakepulver
¼ ts salt
1 pk tørrgjær for søte deiger
3 ½ dl melk, 37 grader
1 egg til pensling
Ev. rosiner

Krem
3 dl kremfløte
3 ss sukker
Syltetøy
Fremgangsmåte:

1. Smuldre sammen smør og mesteparten av hvetemelet, dette kan gjøres for hånd eller i en kjøkkenmaskin. La litt av melet være igjen for tilpassing av deigen etterpå.

2. Ha i sukker, bakepulver, salt og tørrgjær. Tilsett melken i en stråle mens mikseren går på middels hastighet. Elt deigen til den blir blank og glatt.

3. Legg et kjøkkenklede over bakebollen og la deigen heve på et lunt og varmt sted til den har blitt dobbel så stor (ca. 45 min.) I mellomtiden legger du bakepapir på et stekebrett.

4. Når deigen har hevet ferdig kan du rulle ut bollene. Dryss litt hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Dryss rosiner over deigen hvis du ønsker rosinboller.

5. Rull deigen ut til en pølse og del opp i ca.20 store biter. Rull ut hver deigklump til en bolle og sett den over på stekebrettet.

6. Når du har rullet ut alle bollene, legg et kjøkkenkledet over og la dem etterheve i ca. 30 min.

7. Sett stekeovnen på 225 grader.

8. Visp sammen egget og pensle bollene før du steker dem.

9. Stekes på nest nederste rille i stekeovn i 12-14 min. til de får en fin og gyllen farge på oversiden.

10. Sjekk om bollene er gjennomstekt ved å dunke med en finger under bollene. Hører du en hol lyd er bollene ferdig.

11. Legg bollene over på en bakerist til avkjøling.

God turhelg!

Les også:

En sniktitt på vårkolleksjonen

Martin – Stormberger

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *