Hengekøyetur på vinterstid

Jeg hadde min første hengekøyetur noen sinne i påska i fjor. Det skulle vise seg å bli -18 grader den natta – MEN, jeg frøys ikke et sekund. Snarere tvert i mot! Jeg var litt skeptisk til dette med hengekøye, og valgte derfor å lage soverommet i noen trær rett utenfor hytta. På den måten hadde jeg retrettmulighet om det skulle bli for kaldt eller om jeg skulle angre meg!

Utstyrsliste

  • Hengekøye (gjerne dobbel) – husk tau til oppheng
  • Vintersovepose
  • Liggeunderlag (skum eller et oppblåsbart med litt luft i)
  • Ekstra isolering i form av skinnfell/ullpledd
  • Ullklær – enten to tynne lag eller et tynt og et tykt. (Se her)
  • Lue og hals
  • Gjerne ei varmeflaske med varmt vann
  • Tarp eller presenning om det skulle komme nedbør

Lite kan måle seg med en natt i naturen.

Så, hvordan gjør man det?

For å gjennomføre turen, trenger man først og fremst ei hengekøye. Husk og kjøp med eller skaff tau til å henge den opp, da dette ofte ikke er med når du kjøper i butikk. Jeg liker best dobbel hengekøye. Den har plass til et liggeunderlag, noe som er svært viktig for isolasjon på vinterstid. Jeg pleier å bruke et oppblåsbart liggeunderlag som jeg har litt luft i, men ikke for oppblåst da det vil presses ut av køya i løpet av natta (et skumunderlag fungerer også). Jeg har også noe form for ullpledd eller lignende jeg brer utover i tillegg til liggeunderlaget, da det blir kaldt om du blir liggende direkte inntil køya. I posen starter jeg med å kle meg i et tynt lag ull, og sper på med flere om nødvendig.

Juster er Unes trofaste turvenn

Jeg kler meg også med ullsokker, lue og en hals tredd oppover ansiktet. Pass allikevel på å ikke kle deg med alt for mange lag. Det vil gi motsatt effekt, da du kler ut varmen. Som et godt alternativ til temperaturregulering bruker jeg ei varmeflaske med kokvarmt vann i. Den legger jeg gjerne ved mage/lår – da spres varmen i hele kroppen.

Det er også viktig at du bruker en sovepose som er ment for vintertemperaturer, og som ikke er for stor for deg, da det vil oppstå mange kuldepunkter om så. Har du ikke vintersovepose, men en for sommer og en for høst? Da kan du bruke begge! Legg deg først inn i sommerposen, og tre høstposen over! En lakenpose inne i soveposen vil også øke temperaturen med noen grader. Ellers er også en jervenduk utenpå soveposen et godt alternativ for å gjøre natta enda varmere, om posen ikke er god nok i seg selv.

Husk å heng køya i trær som tåler litt ekstra vekt. Prøv og kjenn litt på om du er mest komfortabel med ei stram eller slakk køye. Er det nedbør kan det være greit å stroppe opp en tarp eller presenning over køya så man ikke blir våt underveis i natten, men er det stjerneklart anbefaler jeg å sove uten! Det er lite som slår det å sovne til stjernehimmelen.

Når man skal tilbringe mye tid ute er det viktig å kle seg riktig

Håper det var noe nyttig å hente ut i fra denne posten, og at flere føler seg inspirert til å komme seg ut på hengekøyetur nå på vinterhalvåret! Må påpeke at før denne natta hadde jeg bare fire vinternetter ute, og var absolutt ingen ekspert! Noe jeg fortsatt ikke er, men det er jo akkurat det som er så spennende! Og for en mestringsfølelse det er å faktisk gjennomføre det man er usikker eller redd for.

Se klærne Une har på seg her

Hvis du har noen gode tips, del de gjerne i kommentarfeltet under! God tur!

Følg Une Cecilie på Instagram
Følg Stormberg på Instagram

Les også:

Naturen ble terapi
Kle deg for vinterturen

Gjesteblogger – Une Cecilie

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *