Fra arbeidsufør til butikksjef

Da Trine møtte veggen hadde hun aldri trodd hun skulle komme seg i arbeid igjen. I dag er hun butikksjef for Stormberg Svolvær.

– Det er så viktig å føle at man er til nytte og kan bidra. Jeg håper flere virksomheter tør å gi folk en sjanse, ellers kan man gå glipp av så utrolig mye arbeidskapasitet, sier Trine.

Torsdag 15. november deltok hun på Velferdkonferansen for å fortelle sin historie for nærmere 200 tilhørere. Trine var knapt fylt 20 år da hun møtte veggen og opplevde at hele verden gikk i svart. Året før hadde hun flyttet fra hjembyen Svolvær for å studere i Bodø. Hun ville starte på nytt og legge alt vanskelig bak seg.

Stormberg-gründer Steinar J. Olsen og Trine Aas Nordvik deltok sammen på Velferdkonferansen. Foto: Ine Schwebs

Trine gikk på sosionomutdanningen og hadde store planer, men slik ble det ikke. Våren 2007 opplevde Trine at alle planene falt i grus. Hun måtte flytte tilbake til Svolvær for å få hjelp. Årene som fulgte ble vanskelige og Trine gikk til intensiv psykiatrisk behandling i nesten seks år. Hun slet med angst og depresjoner, og i perioder var hun så langt nede at hun måtte legges inn.

– På det tidspunktet kunne jeg aldri se for meg at jeg ville klare å ha en vanlig jobb igjen. Jeg var jo egentlig en jente som alltid hadde vært aktiv og deltatt på mye, men jo lenger man er utenfor – jo mindre tro har man på å få det til, sier Trine.

Arbeid som medisin
Det var da Trine hadde det som verst at hennes behandler foreslo at hun skulle prøve å jobbe, i stedet for å øke medisinene. Trine begynte med arbeidstrening to timer to ganger i uken hos Stormberg.

– Bare tanken på å treffe mennesker skremte meg, og det verste var å komme seg til jobb. Samtidig hadde jeg et brennende ønske om duge til noe, om å være nyttig, forteller Trine.

Trine Aas Nordvik på jobb. Foto: Merete Lindstad

Tallet på unge uføre øker
Trine er ikke den eneste som har opplevd å havne utenfor arbeidslivet på grunn av psykiske lidelser. Tall fra NAV viser at andelen unge uføre øker kraftig. Fra 2008 – 2018 er tallene mer enn doblet, og hovedårsaken er psykiske lidelser.

Etter arbeidstreningen fikk Trine fast jobb hos Stormberg. Hun begynte i en 10% stilling, og økte etterhvert til 40%. Sommeren 2017 fikk hun jobb som butikksjef. Det er en rolle hun virkelig har blomstret i.

Trines historie viser at det er mulig. Det er mulig å komme seg tilbake i arbeid etter at man har havnet utenfor, men det krever at det finnes arbeidsgivere som er villige til å tørre å satse på de som ikke har den lengste og flotteste CVen.

Inkluderende arbeidsliv (IA) handler om å se enkeltmennesker og å la alle få en sjanse. I Stormberg har vi en målsetting om at 25 % av de som ansettes skal være mennesker som har problemer med å komme seg ut i arbeidslivet. Les mer om inkluderende arbeidsliv i Stormberg her

Tidligere i høst skrev magasinet Velferd om Trine, les saken her.

Les også:

Vi trenger raushet i arbeidslivet
Psykiske helseutfordringer kan ramme oss alle
Inkludering som gjør en forskjell

 

Ida Stormberger

 

 

 

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *