Varm turmat

Vinteren nærmer seg og det begynner å bli kaldt de fleste steder i landet. Her har vi samlet noen tips til god og varm turmat. Flere av oppskriftene har vi fått fra våre følgere på sosiale medier – takk for at dere deler!

Maten smaker alltid ekstra godt på tur, særlig når den har vært på bålet. Et bål kan også være godt å varme seg på om det er kaldt ute, men det er slettes ikke nødvendig for å få med seg varm mat på tur. Mye mat kan lages hjemme og medbringes i termos. Eller man kan ha med seg et stormkjøkken eller en primus.

Grønnsakssuppe
Suppe kan du ha med ferdig oppvarmet på termos, eller du kan lage den på tur. Her er en oppskrift på grønnsakssuppe på tur fra en av våre følgere på sosiale medier:

Skjær opp grønnsaker og ta de med i en pose. Ha med en flaske vann – ca. 1.5 liter. Lag et bål eller bruk stormkjøkken/ primus til å koke opp vannet i en gryte. Tilsett grønnsakene sammen med buljong og litt pepper, La grønnsakene koke seg møre og legg så pølsebitene i mot slutten. La de trekke.

Ostesmørbrød
Brødskiver smaker alltid ekstra godt på tur, og enda bedre når de er varmet på bålet. Pakk noen skiver med ost i aluminiumsfolie og la de ligge litt på bålet så får du deilige, varme ostesmørbrød på tur. Det finnes også toastjern som er beregnet til bål, dersom du er en virkelig toast-entusiast.

Pannekaker
Pannekaker er en sikker vinner hos de minste. Lag røren hjemme og ta den med i en tom melkekartong eller i en tom brusflaske. Pannekakene kan stekes på primus, stormkjøkken eller rett på bålet i en stekepanne av aluminium. Bruk en stekepanne med langt skaft, og ta med en trestekespade eller noe annet til å snu pannekakene med. Husk smør eller olje, så pannekakene ikke brenner seg fast. Strø på sukker, fyll dem med skinke og ost eller syltetøy.

Pytt i panne
Foliepakkede pølsebiter og grønnsaker kan også legges rett på bålet, og dermed har du en såkalt «pytt i panne»

Pølser på termos
Pløser er enkelt og godt å grille på bålet, men om du ikke vil lage bål kan du enkelt ta med pølser i termos. Kok opp vann og hell over i en termos. Legg oppi pølser og la de trekke mens du går tur, så har du ferdig trekte og varme pølser når det er tid for pause.

Det er mye godt tilbehør man kan ha på pølser. Kutt f.eks. opp litt rå løk eller lag en enkel salat som du kan ta med i en matboks, og vips så blir pølsene mer spennende.

Pinnebrød
Lag deigen hjemme før turen og ta den med i en tett plastpose. Under er en oppskrift på ca. 8 stk.

4 dl hvetemel
1/2 ts salt
1/2 ts sukker
2 ts bakepulver
4 ss smeltet smør eller rapsolje
1 ½ dl melk

Bland det tørre og spe med væske til deigen er passe klissete. Ha med deigen i en plastpose, surr den rundt pølser eller pinner og stek dem på grill eller bål til de er gjennomstekte og slipper pinnen. Moro for store og små!

Variasjoner av pinnebrød
Du kan gjøre mye ut av en pinnebrød-deig. Ta f.eks. ekstra krydder, ost, soltørkede tomater eller salamibiter i deigen hvis du ønsker å variere litt. For å gjøre pinnebrødet mer mettende, kan man også blande inn pølsebiter, baconterninger, ost etc. Eller du kan blande inn bær i deigen, feks blåbær, multer etc. For en mer søt variant, kan deigen duppes i kanel og sukker før steking.

Ikke glem den varme drikken!
Ingenting smaker så godt i kulda, som en god og varm kopp kakao. Fyll en termos hjemmefra og ta med ut på tur. kaffe eller te er også gode alternativ til varme drikker på tur.

Hva er din turmat-favoritt?
Del det gjerne med oss i kommentarfeltet under.

God tur!

Les også: 

Slik tenner du bål

Ida – Stormberger

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *