Hvorfor blir bladene røde og gule?

Høsten er en vakker årstid, og noe av det som gjør denne tiden ekstra magisk, er at bladene skifter farge fra grønt til nyanser av rødt og gult. Vi ser alle at det skjer, men har du noen gang tenkt på hvorfor?

Det finnes mye spennende i naturen, og høsten blir ekstra magisk når bladene skifter farge.

I den lyse årstiden er bladene grønne, og det er de grønne bladene som skaffer næring til treet. Av sollys, karbondioksid fra lufta og vann fra jorda lages det sukker (glukose) i bladene. Det grønne klorofyllet er det som skal til for at energi fra sollyset kan utnyttes til å produsere sukker (glukose) i bladene. Dette kalles fotosyntese, som mange kanskje kan huske å ha lært om på barneskolen.

Sukkeret er som byggesteiner og får treet til å vokse. Hele sommeren produserer de grønne bladene næring til treet, men så kommer høsten og de blir røde og gule. Hvorfor skjer dette?

Om høsten kommer kulda og det blir mørkere. Treet forbereder seg på kaldere dager – nå skal det hvile og leve på «matlageret» det har samlet i løpet av sommeren.

Se, så fine blader! 😀

Et blad er hele tiden fylt av flere farger enn grønt, for eksempel gult, rødt og oransje. Den grønne fargen (klorofyllet) er så sterk at den dekker over alle de andre fargene. Men når bladene slutter å samle næring, blir grønnfargen brutt ned og trukket inn i greiner og stammen. Da kommer de andre fargene til syne.

Treet har ikke bruk for å holde liv i bladene sine når de ikke lenger kan utnytte lys og varme fra sola. Så nyt synet av de fantastiske høstfargene – før bladene faller av!

God turhøst!

(kilde: www.naturaktiv.no)

Les også:

Turtips for høsten

Tid for sopp!

Karoline – Stormberger

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *