Sopptur

Høsten er over oss med de vakre fargene og den friske, klare luften. Enhver årstid har sin sjarm. For oss er soppturer en av livets store gleder. Men husk å være ekstra kritisk. Sopp kan være lumske saker!

Vi nordboere er heldige. De aller færreste av oss har lang avstand til marka. Selv midt i Oslo kan man ta seg til områder, egnet for soppturer, i løpet av veldig kort tid.

En sopp-bok er fin å ha med på tur.

Sopp er en flott og naturlig matkilde, men den kan være en lumsk ulv i fåreklær. Helsedirektoratet kan hjelpe deg med en brosjyre du kan ha hengende (f.eks på innsiden av en skapdør på kjøkkenet). De fleste bokhandlere har også hendige små bøker som er fin-fine å ha i lomma når man er ute på skogstur.

Vi har valgt å spesialisere oss på et par sikre medlemmer av soppslekta -og holder oss til dem. I vår familie er det steinsopp, kantarell (vær obs på falsk kantarell) og piggsopp som er safe-soppene.

Her er noen tips til soppturen: 

  • Ta med en soppbok av nyere dato (kunnskap om de forskjellige soppene utvikler seg hele tiden).
  • Bruk en kurv til sankingen, plastposer er soppens fiende (soppen får ikke puste).Det finnes soppkurver med egne rom slik at du kan skille de enkelte sopptypene fra hverandre.
  • Ta med flere små papirposer til sopp som du ikke er sikker på. En giftig sopp kan ødelegge en full soppkurv
  • Rens soppen på stedet – jord hører hjemme i skogen og ikke på kjøkkenbordet.
  • Ta med en liten kniv, gjerne med en stiv børste på den ene siden, slik at du kan skjære bort markspiste biter, samt børste soppen fri for jord.
  • Ta i tillegg gjerne med en saks (fint til traktkantareller blant annet).
  • Ikke plukk sopp du er usikker på. Er du usikker på om en sopp er giftig eller ikke, la den stå!

I sesongen blir det også satt opp kontrollstasjoner i populære områder. På Soppgleder.no finner du en fin oversikt over når og hvor det er kontroll i ditt fylke. Kontrollstasjonene er en stand hvor du kan stikke innom før turen for å få tips, eller etter endt tur for sjekk av fangsten. En fin måte å se om du har vurdert rett.

De fleste steder i landet finnes det soppentusiaster som er ute på tur samtidig som deg. Ikke vær redd for å spørre. Er man en erfaren sopp-plukker, gir man gjerne råd.

Og når kurven er full og trygg, er det bare å kommer seg hjem og planlegge de lekreste retter! God sopptur, og husk at små turer også er store.

Har du noen gode sopp-oppskrifter som du vil dele med flere?

Klær til soppturen finner du her. 

Les også: 

Tid for høstferie

#turvenn

Karoline – Stormberger

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *