Vær raus

Verdensdagen for psykisk helse har hvert år et tema det settes ekstra fokus på. Årets tema er å være raus.

Hva er raushet?
Raushet handler om å gi noe uten å forvente å få noe tilbake. Det dreier seg om å akseptere at vi er ulike, at vi ikke er perfekte, og gi rom for egne og andres ulikheter. Begrepet knyttes til blant annet altruisme, nestekjærlighet, sjenerøsitet og uselviskhet.

Raushet handler om å strekke ut en hand – og være der for den andre.

Kathrine Aspaas, forfatter av boken Rausheten tid, skriver dette om raushet:

Raushet er å unne andre suksess.
Raushet er å våge åpenhet.
Raushet er å lytte til andre.
Raushet er å våge å feile.
Raushet er å tillate andre å feile.
Raushet er å hjelpe andre.
Raushet er å ta et skritt tilbake før vi dømmer andre.
Raushet er å tilgi oss selv – og andre.
Raushet er å konfrontere med vennlighet.
Raushet er å sette grenser med vennlighet.
Raushet er å takke vennlig nei til det som ikke gir oss glede.

Raushet stiller krav
For å vise raushet må vi være villig til å se ulike perspektiver. Raushet stiller krav. Kanskje må vi gå ut av komfortsonen vår og strekke oss litt ekstra for at alle skal føle seg hjemme. Som Odd Børretzen sa det: ”når jeg møter noen andre som mener noe annet enn meg selv, så skal jeg prøve så godt jeg kan å forstå.”

Relasjoner blir styrket når venner, familier og kollegaer kan være rause med hverandre, vise forståelse for ulikheter, nysgjerrighet og respekt, samt gi ros og tilbakemeldinger som styrker og ikke ekskluderer.

Et rausere samfunn
I dagens samfunn trenger vi raushet, kanskje mer nå enn noen
gang tidligere. Våre medmennesker representerer mange ulike bakgrunner, kulturer, livserfaringer og perspektiver. Et raust samfunn gir plass til alle, uansett hva en person har med seg i bagasjen. Mangfold styrker – både individet og ikke minst organisasjonene.

Raushet handler om å gi av sin tid.

Se den andre
På sosiale medier ser vi som oftest bare livets glade sider, og jakten på «likes» og følgere blir en konkurranse som mange prøver å vinne. Kanskje er det derfor ensomhet og utenforskap er blitt et større problem blant befolkningen? Vi får fremstilt en verden som virker perfekt, men som vi ikke kjenner oss igjen i.

Nettopp derfor er det viktig å si til seg selv: at du er god nok som du er, du trenger ikke å sammenligne deg med noen andre. Vær deg selv. Vær raus med deg selv.

Sammen med Verdensdagen for psykisk helse vil vi løfte temaet «raushet» i tiden som kommer. Vi håper vi kan bidra til at flere er rause i møte med hverandre. Det å være raus kan også være å gi av sin oppmerksomhet og tid. Ta deg tid til å lytte. Vær der for den andre. «Oppmerksomhet er den sjeldneste og reneste formen for sjenerøsitet», ifølge den franske filosofen Simone Weil.

Les også: 

Du er god nok
Går sammen for psykisk helse

Ida – Stormberger

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *