Hvordan lage bål?

Fra 15. september er det igjen lov til å brenne bål ute. Det er utrolig koselig å samles rundt varmen bålet gir, særlig på litt kalde høstdager. Har man med seg noe godt å grille på bålet, så blir turen komplett.

  • Finn et bra sted å plassere bålet. En god bålplass er litt i le for vinden, og et sted der det ikke tar fyr i bakken eller annet i nærheten. Ikke tenn bål rett på fjellet, da kan steinen sprekke.
  • Opptenningsved må helst være knusktørt. Never fra bjørk og de små, tørre (og ofte helt grå) kvistene nederst på et grantre funker veldig bra.
  • Når du har funnet opptenningsveden din, kan du lete etter litt grovere kvister nederst på gran- og furutrær. Et godt tips er at dersom de har en sprø knekkelyd, er de god ved. Trær som har veltet er også bra. Pass på at veden ikke er råtten, da dette brenner veldig dårlig.
  • Begynn med å lage en ring av steiner, og legg gjerne noen solide vedkubber nederst (hvis du har dette tilgjengelig). Deretter kan du bygge bålet oppå. Bruk never og småkvist først, så legger du på grovere ved. Husk at det er lov å ha med seg opptenningsbriketter eller liknende hvis du føler at du trenger denne hjelpen. Bygg bålet slik at det kommer luft til, og tenn på helt nederst, med vinden.
  • Er det vått ute, kan du putte never i bukselommene før du finner en bålplass. På denne måten hjelper kroppstemperaturen med å tørke mye av overflatefuktigheten.
  • Har du med deg pølser som du skal grille? Vent til det er gode glør i bålet før du griller dem.

Husk å samle sammen all søppel og sjekk at bålet er helt slukket og kaldt før dere forlater rasteplassen.

God tur!

Les også:

Turtips for høsten

Den gode bålmaten

Karoline – Stormberger

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *