Har du hørt om Plogging?

Navnet plogging er en kombinasjon av jogging og det svenske “plocka upp”, som betyr å plukke opp. Trenden som går ut på å plukke søppel mens man jogger startet i Sverige for et par år siden, og i 2018 har den spredt seg til hele verden. Vi har vært med Peder og Synne på ploggetur.

Peder Moe og Synne Frøysaa Bjerk er glade i å jogge ute. Mengden søppel de fant på en liten tur i strandkanten i Kristiansand overrasket de begge.

– Ofte når vi er ute og jogger eller går tur i skogen ser vi at det ligger mye søppel rundt omkring. I det siste har vi blitt mer bevisste på å plukke det med oss. Vi har lest om plogging og syntes det var gøy å prøve, sier Peder.

– Det blir nesten som å vinne litt hver gang man finner en søppelgjenstand, sier Synne.

Det økte fokuset i media har gjort at Peder og Synne har blitt mer bevisste på omfanget og de negative konsekvenser søppelet i naturen har, og særlig plast-søppel. Det kan ta 450 år før en plastflaske brytes ned, men problemet blir dessverre ikke borte av en grunn. Plast forsvinner ikke slik som organiske materialer, men brytes bare ned i mindre og mindre biter, såkalt microplast.

På turen fant Peder og Synne blant annet en tom brusflaske, kjekspapir, isopor og glassbiter.

– Isopor er en skikkelig versting, den deles opp i små kuler som fugler og andre dyr tror er mat og spiser, sier Synne.

Peder og Synne plukket en halv pose med søppel på under en time.

– Selv om man ikke plukker en bærepose full av søppel hver gang man er ute, så hjelper det om man bare tar med seg et par ting på veien. Enten man er på joggetur, gåtur eller på vei til butikken. Hvis alle gjør litt utgjør det en stor og viktig forskjell.

I Stormberg jobber vi kontinuerlig for å redusere klima- og miljøbelastningen som følge av virksomheten. Vi har lenge jobbet med å redusere bruk av plast og har minimert vårt forbruk av emballasje i forbindelse med logistikk og distribusjon. Det er flere år siden vi erstattet plastposer i butikkene med klimavennlige gjenbruksnett, og vi har siden 2008 vært en klimanøytral virksomhet.

Stormberg har også siden 2007 hatt pant på alt tøy vi selger, og for hvert år blir kolleksjon av resirkulerte produkter større. Vi er for tiden med i et forskningsprosjekt i regi av SINTEF for å lære mer om hvordan vi best kan håndtere microplast i klær.

Det er viktig å fortsette arbeidet med å finne gode, alternative løsninger for å få bukt med plastproblemet, men vi må samtidig gjøre noe med det som allerede har havnet på feil sted.

Du trenger ikke jogge for å plukke med deg søppel du finner på tur. Det kan også være en fin aktivitet på en familietur med barna. Finn en pose du kan plukke søppelet i, og ta gjerne på deg hansker.

Vi ønsker deg en god og meningsfull tur!

Se vårt utvalg av klimanøytalt treningstøy her.

Les også:

Styrketrening med egen kroppsvekt
– Annikens treningsfavoritter

Ida – Stormberger

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *