Kampen om selvfølgelighet

Fremdeles finnes det alt for mange som grøsser ved tanken på LHBT+ personer.
– Det er klart at de har et problem, sier Esben Esther Pirelli Benestad i et intervju med Stormberg denne uken.

I disse dager går Skeive Sørlandsdager av stabelen. Det er en festival til feiring og synliggjøring av Sørlandets mangfold. Tidligere i sommer kom det frem at hele 10% av befolkningen grøsser av homofile, og på Sørlandet er tallet enda høyere. Det viser en omfattende holdningsundersøkelse, utført av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

I dag, onsdag 22. august, kunne NRK Sørlandet melde at 70 % av alle trans-personer i landsdelen har hatt selvmordstanker. 27 % har forsøkt å ta sitt eget liv. Det er på høy tid å ta et oppgjør med de ødeleggende holdningene.

Holdningsundersøkelsen fra Bufdir viser at det er flere menn enn kvinner som har negative holdninger ovenfor personer med en annen kjønnsidentitet. Og samtidig som det har vært en bedring i tallene på landsbasis, fra 15 % som grøsset ved tanken på homofile i 2013, til 10 % i 2018, så er det enda langt igjen å gå.

– De har et problem som ligner på det problemet noen har med edderkopper og slanger og den slags ting, altså, de har en fobi. Det som blir viktig er å tenke gjennom, hvor har jeg lært dette? spør Esben Esther Pirelli Benestad.

Esben Esther er lege, spesialist i klinisk sexologi og professor i sexologi ved Universitetet i Agder. Hen har vært en banebryter for at mennesker skal få leve med den kjønnsidentiteten de har.

Esben Esther Pirelli Benestad var tidlig ute med å snakke åpent om sin trans-legning, og har vært et stort forbilde for mange.

I Stormberg er vi opptatt av at alle skal få være den de er. Vi er opptatt av å jobbe for et åpent og mangfoldig samfunn der det er rom for alle. Som kollegaer, privatpersoner og medmennesker så har vi et ansvar. Det er vårt ansvar at vi ikke bedriver det Esben Esther kaller «passiv mobbing». Det er vårt ansvar å sørge for at de holdningene vi videreformidler til våre barn, og de som er rundt oss, er holdninger som handler om åpenhet, mangfold og fellesskap.

Les også:

Et fargerikt fellesskap
Gode rollemodeller gir rom for mangfold

Ida – Stormberger

Kommentarer

Kommentarer

2 Comments
  1. Hei Sam. Det var hyggelig å høre at du satt pris på å lese saken. Ønsker deg en fin dag. Turhilsen fra Ida – Stormberg.

  2. Takk, dette trengte jeg å høre idag. Er lett å henge seg opp i alle negative kommentarer en ser og føle der ikke er støtte noested.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *