Naturens spiskammer

Har du noen gang tenkt over hvor mye spiselig som finnes i naturen? Sommer og høst er høysesong for sanking av herlige delikatesser, og du finner dem både i skogen og ved sjøen. Ikke bare smaker de godt – de er fulle av næringsstoffer og helt gratis! Her er noen tips til hva du kan lete etter neste gang du er på tur.

BÆR
Ville bær kan spises som de er, eller du kan f.eks. bruke de i syltetøy, saft, gele, smoothie eller is. Det som er ekstra bra med ville bær, er at de ligger langt over frukt og grønnsaker når det gjelder innhold av antioksidanter. Disse sortene er sikre: blåbær, tyttebær, villbringebær, markjordbær, bjørnebær, multer, krekling, rognebær og tranebær.

SOPP
I norske skoger kan du finne masse god matsopp. Fersk sopp er det beste, men du kan også tørke soppen og nyte den utover vinteren. Det finnes også dessverre mange giftige sopper, så her må du være litt forsiktig. Delta på soppkurs, kjøp en bok om sopp og gå helst sammen med noen du kan lære av på de første turene. Sopp som er trygg å spise: kantarell, traktkantarell, fåresopp, steinsopp, granmatriske, rødskrubb, matblekksopp og blek piggsopp. Her kan du ta en titt på Mattilsynets sopp-plakat.

PLANTER
Det er ikke bare bær og sopp man kan spise i naturen, det finnes også en god del planter man kan nyte. Ikke bare smaker de godt, men de har også mange nyttestoffer i seg som f.eks. kan være slimløsende, beroligende, gode for fordøyelsen og rensende. Noen planter som kan spises: løvetann, brennesle, strandkvann, skvallerkål, engsyre, geitrams, strandkjempe og karve. Bare sørg for å være sikker på hva du plukker. Norges sopp- og nyttevekstforbund arrangerer jevnlig kurs om ville nyttevekster.

FISK OG SJØMAT
Fritidsfiske i sjøen med stang eller annet enkelt utstyr er gratis og noe som alle har lov til å gjøre. Vanlige fisk du kan fange de fleste sider i Norge er: flyndre, torsk, makrell, kveite, sei og lyr. Husk at for eksempel kysttorsk, uer og steinbit er truet, og ikke bør fiskes. Blåskjell, o-skjell, hjerteskjell og sandskjell kan også nytes, men det er viktig å tenke på at blåskjell i perioder kan være giftige, så sjekk blåskjellvarselet på Matportalen.

I fjæra kan du plukke strandsnegler eller albueskjell. Disse lever ikke av det samme som blåskjell, og kan trygt spises. Andre ting som også kan fanges i sjøen er krabber, reker og sjøkreps. Enkelte steder kan sjømat inneholde miljøgifter, så ta gjerne en titt på Mattilsynets kostholdråd for fisk og skalldyr.

Les også:
Hva er et eventyr for deg?

Karoline – Stormberger

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *