Hjernetrim

Å sitte for mye i ro er ikke bra for kroppen din, og det visste du sikkert. Men var du klar over hvor mye dårligere hjernen din fungerer når du er inaktiv?

Hurra for hjernetrim!

Fysisk aktivitet er ikke bare bra for kroppen din, det gjør godt for hjernen også. Du føler deg bedre, konsentrerer deg bedre og husker bedre. Du blir også mer kreativ, tenker raskere og mestrer stress lettere. Sist, men ikke minst, så er det viktig å nevne at fysisk aktivitet også vil bremse aldring av hjernen. Men det er ikke slik at du trenger å sette i gang med hardtrening for at det skal få noen effekt. Du trenger bare røre litt på deg.

Når mange hører ordene fysisk aktivitet, så kobler de dette direkte til idrett, sport og prestasjoner. Overlege og psykiater, Anders Hansen, sier i et intervju med trening.no at det ikke handler om å være sporty. «Vi blir trolig født med ulike genetiske tendenser i forhold til hvor mye vi naturlig er fysisk aktive, og en del kommer til å synes at det meste av bevegelse er kjedelig, sånn er det bare, forklarer Hansen. Og jeg vil si til dem: Drit i all annet, og ikke tenkt på koblingen til sport og prestasjon. Tenk heller på at med dette kommer hjernen til å fungere så bra som overhodet mulig.»

En tur i skogen gjør godt for hjernen.

I artikkelen «Gå og bli smart», publisert i forskning.no, forteller forsker Mia Keinänen at det ikke bare er kroppen som sovner når du sitter, hjernen fungerer også mye dårligere. Når du er i aktivitet derimot, og får opp hjertefrekvensen, frigjøres nevrotransmittere i hjernen. Disse holder oss våkne og skarpe. Videre sier Mia at når du er i rolig, repetitiv bevegelse, går hjernen din inn i et slags avslappingsmodus og skaper såkalte alfabølger. Disse bølgene gjør at nevroner som sitter langt fra hverandre, kobles sammen på nye måter. Man kan dermed si at bevegelse fører til nye tanker.

Dersom du har en stillesittende jobb, er det kanskje ikke så dumt (hvis du har anledning til det) å stå i stedet for å sitte. Eller kanskje du kan gå noen runder på kontoret, skulle sløvheten ta over. Og føler du deg helt «kjørt» når du kommer hjem fra jobb eller skole, kan det nok hjelpe å gå en liten tur, eller ta en lett treningsøkt. Vi vet alle hvor enkelt det er å slenge seg ned på sofaen, men både kropp og sinn har godt av at du beveger deg.

Les også:

Annikens treningsfavoritter

Karoline – Stormberger

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *