Førstehjelp for små sommerskader

Sommeren er høysesong for skrubbsår og småskader. Heldigvis kan det meste løses med litt kreativitet og ekstra omsorg. Her er noen kjerringråd og tips hvis du skulle være uheldig. 

Jonas på fire år er godt vant med skrubbsår på knærne.

Myggstikk
Krøll et groblad og gni mot stikket. Groblad (Plantago major) finner du de fleste steder i Norge. Planten har vært brukt som medisin i mange hundre år på alt fra myggstikk til hundebitt. Rens med undersiden av et blad, legg deretter oversiden av et nytt blad mot stikket. Hjelper ikke dette kan du prøve å knuse fersk basilikum til det blir grøtete/pulverisert og legge det på myggstikket, eller du kan prøve å legge på en skive av rå potet.

Brennesler
Hvis du skulle være uheldig å brenne deg kan du lindre smerten ved å gni området hvor du har brent deg med løvetann, groblad eller stilken fra brenneslen.

Solbrent hud
Har du ikke salve fra apoteket eller aloevera, kan du prøve med tomat. Tomat blir mye brukt i landene rundt Middelhavet, og fungerer overraskende godt. Hakk en tomat og legge på huden, eller stryk en halv tomat forsiktig over. Ketchup kan også anbefales. I tillegg til tomat inneholder ketchupen eddik og sukker, som til sammen lindrer godt. Tomat og ketchup kan også brukes på soleksem. For å unngå å bli solbrent: Smør deg med solkrem og beskytt deg med et flott sommerplagg fra oss. Har du først vært uheldig så husk å holde deg unna solen fram til huden er frisk igjen.

Flis i fingeren
Hold fingeren i lunkent vann med grønnsåpe i 15 min. Dette «myker» opp huden, og gjør det mye lettere å få ut flisen. Grønnsåpe er også med på rense såret.

Et plaster med tøft motiv kan hjelpe mot mye – det synes iallfall Jonas på fire år.

Vepsestikk
Fukt en sukkerbit med eddik og press mot stikket. En isbit eller lokalbedøvende salve vil også lindre svien. For å unngå å bli stukket bør du tørke issøl av barna, og unngå søte parfymer.

Gnagsår
Gnagsår er veldig vondt og veldig irriterende. Det er enkelt å forebygge gnagsår med tape eller spesialplaster på utsatte steder. Spesielt smart hvis du har nye sko eller sandaler! Har du fått gnagsår? Hold området rent og tørt, og bytt sko eller gå litt barbeint.

Skrubbsår
Luft og kjærlighet! Rens såret og la det lufttørke. Sett på et plaster til det er dannet en skorpe. Gi masse trøst, og finn på noe gøy for å få tankene over på noe annet.

Husk – litt ekstra omsorg og kjærlighet er alltid god medisin. Iskrem skal heller ikke undervurderes.

Ikke undervurder effekten av en iskrem!

Heldigvis går de fleste småskader og plager over etter noen dager.

Litt ekstra omsorg og kjærlighet er alltid god medisin.

 

Les også:

På tur med barn
Forholdsregler i sola

Karoline – Stormberger

Kommentarer

Kommentarer

One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *