Norge på tvers: hvordan kle seg til langtur?

Klærne skal beskytte mot vær og vind, samtidig som de skal hjelpe med å regulere kroppsvarmen. De skal også ha god evne til å transportere fuktighet bort fra kroppen.  Når man skal gå langt må de være bevegelige og gode å gå med. Videre bør klærne være smarte og veie lite, slik at de ikke tar unødvendig plass. 

Emilie og Christian skal gå Norge på tvers, en 120 km. lang tur. Siden de ikke har mer enn en sekk er det begrenset hvor mye klær de får med på turen.

Christian på snart tre år skal gå Norge på tvers sammen med mamma Emilie.

«Jeg som er voksen har med meg minimalt med klær, mens Christian har flere skift. En må belage seg på at en så liten kropp både kan ha uhell, snuble i myra eller bli skitten. Alt skal jo tross alt tas på og utforskes! En må alltid være beredt på hurtig værskifte, og en god skalljakke med høy fukttransport og vannsøyle er et «must». Ellers kan en spare litt vekt med å velge praktiske plagg som zip-off, hvor du får både shorts og langbukse i et plagg.

Emilies klær:
1 skalljakke
3 t-skjorter
1 genser
1 ulltrøye
1 ulllongs
1 behagelig turbukse
1 zip off turbukse
1 sportsbh
3 sokkepar
2 par tursko
2 par lette sko til avveksling

Emilies klær til turen.

Christian klær:
skalljakke
mellomlags-jakker og 1 bukse
t-skjorter
ullsett
1 bambussett
1 zip off turbukse
1 turbukse
1 tynn bukse
4 sokkepar
1 pannebånd

Christians klær til turen.

Trelagsprinsippet
Når man skal kle seg for turen er det flerelagsprinsippet som gjelder. Et lag med undertøy, et eller flere mellomplagg, og et ytterplagg.

Det innerste laget skal holde kroppen varm og transportere eventuell fuktighet bort fra kroppen. Det bør være tynt og tettsittende. Ull egner seg godt som innerste lag. Mellomlaget er for isolasjon og varme, og det kan gjerne sitte løsere på kroppen enn det innerste laget. Mellomlaget skal også frakte fuktighet vekk fra innerlaget til ytterlaget. Ull egner seg godt også her. Det ytterste laget skal blokkere for vær og vind, samtidig som det skal slippe fuktighet ut. Her passer skalljakken ypperlig.

Flere lag med klær gir deg også større mulighet til å enkelt justere etter temperatur underveis på turen.

Se alt Emilie har i sekken her

Les også

Norge på tvers

Ida – Stormberger

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *