Plastproblemet må løses

Fugler som bygger reir av plast og sjødyr som er fulle av plast engasjerer oss alle. Derfor trenger vi å gjøre mer av det som virker for å sørge for at mest mulig plast havner der den skal. Men hvordan?

Fugler bygger reir av plast

Vi fjernet plastposer i butikkene våre og erstattet de med klimavennlige gjenbruksnett, og i 2008 ble vi klimanøytralisert. Stormberg har også siden 2007 hatt pant på alle våre plagg.

Som en virksomhet som tar miljø- og samfunnsansvar på alvor, har vi i flere år jobbet på mange fronter for å redusere plastavfall i hele verdikjeden vår. Vi har minimert vårt forbruk av emballasje i forbindelse med logistikk og distribusjon, og vi jobber iherdig for at tekstilene skal avgi færrest mulig partikler. I kommende uke vil Strandryddedagen markeres i hele landet, og jeg anbefaler flest mulig å delta.

Stormberg har jobbet på mange fronter for å være en del av løsningen og ikke problemet, og for fire år siden intensiverte vi arbeidet mot plast og mikroplast. Vi har gjort flere fremstøt mot andre bransjer, blant annet vaskemaskinprodusenter. De ville ikke være med, så vi erfarte at vi må ta saken i egne hender. Vi har en stadig større kolleksjon av resirkulerte produkter, og slik får vi brukt plasten som samles inn. Det er viktig for all innsamling av plast, at plast også har en gjenbruksverdi.

De største kildene til mikroplast i havet er slitasje fra bildekk, maling og plastproduksjon. Vi mener at det vil være svært nyttig å sette i gang prøveprosjekt med filtrering av mikroplast ved renseanleggene. Da vil man virkelig få bukt med de største kildene til forurensingen. Vi skal ta vårt ansvar, men vi er opptatt av å gjennomføre tiltak med størst mulig effekt.

Konkrete tiltak mot plastforsøpling
– Medlem av Grønt Punkt for å redusere all unødig bruk av plast og emballasje. Bare i 2017 samlet vi over 6.500 kilo plast.
– Med på et forskningsprosjekt i regi av SINTEF for å få bedre kunnskap om mikroplast og for å sette inn rette tiltak.
– Utbytting av produktene og tekstilene som avgir mest mikroplast med produkter som gir ingen eller minimalt med avskalling.
– Produktforbedringer for å minimere avskalling av mikroplast.
– Innsamling av reklamasjonstøy og panteplagg som går til gjenbruk, duk under grønne tak  og sitteunderlag.
– Vurdering av alternative tekstiler.
– Vurdering av salg av vaskeposer.
– Kildesortering og optimal avfallshåndtering.

Petter – Stormberger

Kommentarer

Kommentarer

2 Comments
  1. Håper at det skjer en grønn omvendelse i bransjen. Og myndighetene må skjerpe kravene. Merk også at Stormberg har levelønn som mål for produsentene. De fleste konkurrentene refererer til minstelønn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *