Gjesteblogg: Tekstil på taket

Det blomstrer på tak over hele landet, og dine gamle klær er med på å gjøre det mulig!

Blomster, gress, sommerfugler og humler – deilige sommerbilder, men hvem skulle trodd at den gamle genseren din kan være med på å gjøre det mulig? At gjenbruk og resirkulering er bra for miljøet vet de fleste, men alle de spennende mulighetene som ligger i resirkulerte materialer er kanskje ikke like kjent for alle, som at gamle tekstiler kan brukes til å fremstille filt, som igjen kan brukes til å lage grønne, blomstrende tak.

Gjennom året mottar Fretex over 18 000 tonn tekstiler. Dette er klær som blir solgt i Fretexbutikkene, på nettet, blir gitt bort gjennom Frelsesarmeens sosiale arbeid eller solgt i gjenbruksbutikker i utlandet. Omtrent 20 prosent av det som kommer inn er likevel for ødelagt til å selges videre eller brukes til redesign, da gjelder det å finne nye måter å bruke tekstilene. En av disse er å lage filt og filtduker.

Stadig flere tak i Norge blir grønne Foto: Begknapp

 

Bergknapp AS er den ledende leverandøren av grønne tak i Norge. Filtduker av resirkulerte tekstiler fra Fretex er en viktig del av oppbyggingen av vegetasjonsmattene som brukes for å lage disse pene og miljøvennlige takene. Samarbeidet mellom Fretex og Bergknapp startet i fjor, og Bengt Magnus Tovslid, salgssjef hos Bergknapp, forteller at i 2018 regner Bergknapp med å bruke 200 000–250 000 m2 filt fra Fretex, det tilsvarer rundt 50 fotballbaner!

– De grønne takene, eller sedumtakene, fra Bergknapp brukes på alt fra private boliger, hytter og garasjer, til store boligkompleks og industri- og kontorbygg, sier Tovslid. – Vi ser en formidabel økning i interessen av grønne tak. Stadig flere synes det er viktig at takene både er grønne og vakre, og også at de løser flere av byenes problemer, slik som å håndtere overvann og å skape leveområder for ulike arter som ellers blir presset ut av byområdene.

Sedummattene inneholder 6–8 forskjellige plantearter fra Bergknappfamilien, og gjennom sommeren vil de blomstre tett med lave, fargerike blomster som trekker til seg humler, sommerfugler og småfugl, i tillegg sørger de grønne takene også for at luftkvaliteten blir bedre gjennom å rense bort svevestøv.

Foto: Bergknapp

 

Mens Fretex bidrar med miljøvennlige filtduker fra resirkulerte tekstiler, sørger Bergknapp for å ta miljøprofilen videre gjennom å bruke miljøsand (resirkulert gravemasse som ellers ville gått til deponi) og kompost fra gressavfall.

– Vi lever av kunder som tenker grønt, sier Tovslid. – Da skal vi også vise vei. Filten fra Fretex kompletterer det hele.

Resultatet er altså tak som både renser luften, er med på å øke det biologiske mangfoldet og på toppen av det hele er pene å se på.

Så neste gang du rydder i skapene dine, husk at klær, sengetøy, håndklær eller andre tekstiler som er så ødelagte at de ikke kan selges videre, likevel ikke skal kastes i restavfallet. Bruk en av de 2 500 Fretexboksene som er plassert ut rundt om i landet, og har du ingen i nærheten av deg kan du bruke poser som du får på posten eller i Fretexbutikker, for å sende tekstilene til Fretex. I Fretexbutikkene får du også egne sorteringsposer som skiller mellom hele (hvite poser) og ødelagte tekstiler (oransje poser), for å gjøre det enda enklere.

Stormberg har også en gjenbruksordning med Fretex, så hvis du har sports- og turtøy fra Stormberg som du skal kvitte deg med, kan du levere disse i alle Stormbergbutikker.

Fretex sørger for at alt som kommer inn til oss blir brukt og kommer til nytte, enten det er som sytråd, pussefiller eller altså filtduker, som gir oss pene, miljøvennlige, grønne tak.

Ikke verst at det gamle skjerfet ditt kan være med på å bidra til en blomstereng på taket!

Les også:
Alle tekstiler kommer til nytte

Gjesteblogger Trine Gjermundbo – Fretex

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *