Godt kledd i alpinbakken

Varierende vær og aktivitetsnivå legger føringer for hvordan man kan kle seg best i alpinbakken, men det er noen grunnleggende hensyn man må ta for å slippe forfrysning.

For mange av oss er det få ting som slår en dag i bakken, men det krever god bekldning for best utbytte.

Fukttransport og tre lag
Som til alle turer utendørs når det er kaldt ute, så er det viktig å unngå bomull. Bomull transporterer fordi det øker kroppens varmetap når det blir fuktig og vått. Det er viktig at klærne har en god evne til å transportere fukt bort fra kroppen.

Sjekk vær, vind og temperatur før du tar turen i bakken, og bruk trelagsprinsippet: Velg ett lag med undertøy, ett eller flere mellomplagg og ett ytterplagg. Flere lag med tøy gir luft mellom plaggene, og siden luft isolerer, vil lagene holde deg god og varm. Fordelene med lag er også at hvis du blir i overkant varm, kan du da enkelt ta av deg et plagg.

Noen av oss blir fortere kalde enn andre, og da er det et godt tips å ha en lett dunjakke som mellomlagsplagg.

Ullundertøy eller superundertøy?
Mange er usikre på hvilket undertøy de skal bruke. Selv om de fukttransporterende egenskapene er gode i ullundertøy og ikke minst polyester, så blir man klam ved høy intensitet uansett. Men husk at dersom du skal ha lengre pauser, så er det kun ull som holder godt på varmen. Vi vil også anbefale ull når det er skikkelig kaldt i været.

Her finner du ullundertøy: dame, herre, barn, jente, gutt
Her finner du superundertøy: dame, herre, barn, jente, gutt

Skallplagg eller vatterte plagg?
Skallplagg egner seg godt når det gradestokken ligger på 0 eller over, men dersom det blir fuktig og det er flere minusgrader ute kan det bli litt stivt og de fukttransporterende evnene svekkes. På skikkelig kalde dager vil vi derfor anbefale vatterte ytterplagg eller sterkt anbefale et mellomlagsplagg som dun for å skape god isolasjon i lagene.

Husk hode, hender og føtter!
Uansett hvor godt du har kledd deg, så vil du bli kald om du ikke beskytter hode, hender og føtter godt nok mot kulda. Vi anbefaler høye ullstrømper som sitter godt, gode hansker som holder varmen – og ikke minst lue med ull.

 

Ønsker å dra til et alpinsenter i helgen, så finner du oppdaterte føremelding og på Skiinfo.no.

God tur!

Les også:
Slik kler du deg for langrennsturen

 

Petter – Stormberger

 

 

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *