Med kjæledyr som gissel

For noen er julen en høytid som må tilbringes utenfor hjemmet. Krisesentre opplever økt pågang fra kvinner som lever med familievold. Flere kvinner opplever at også hunden blir utsatt for vold i et brutalt maktspill, og en del kvinner våger ikke å oppsøke hjelp på et krisesenter av frykt for hva som kan skje med kjæledyret.

Det finnes ingen nasjonal statistikk på hvor mange kvinner og barn som må tilbringe julen på krisesentrene, men pågangen til krisesentrene over hele landet er ekstra stor rundt høytider.

Hver fjerde kvinne blir utsatt for vold eller voldstrusler. Foto: Kat Smith

I fjor hadde landets krisesentre om lag 20.000 henvendelser fra kvinner som opplever vold i nære relasjoner, og av disse ble 1844 voksne og 1490 barn boende på senterne i kortere eller lengre tid.

På bakgrunn av en akutt situasjon er kanskje eneste utvei å oppsøke et krisesenter, og heldigvis har vi slike sentre i alle landets fylker. Det er mange små og store utfordringer som må løses når det kommer nye kvinner og barn til som trenger hjelp og beskyttelse.

Det er som oftest kun de nødvendigste tingene man får med seg, og mange må la kjæledyrene bli hjemme. Vold mot mennesker og vold mot dyr henger sammen. Flere kvinner opplever at hunden blir utsatt for vold i et brutalt maktspill mot kvinnen og barna. En del kvinner våger ikke å oppsøke hjelp på et krisesenter av frykt for hva som vil skje med kjæledyret. Dette fører til at den farlige og vanskelige livssituasjonen preget av fysisk og/eller psykisk vold blir forlenget.

Av alle ting som skal være en utfordring for kvinner og barn som opplever vold i nære relasjoner, er det helt unødvendig at også hunden skal gi bekymring. Derfor ønsker Stormberg å gjennomføre et ettårig prøveprosjekt med Vest Agder Krisesenter hvor Stormberg dekker alle kostnader for kennelopphold når behovet melder seg. Vi ønsker å gi flere voldsutsatte en mulighet til å bryte med voldsutøveren.

– Vi vet om flere tilfeller hvert år hvor kvinner kvier seg for å forlate hjemmet av frykt for hva som vil skje med hunden, og da er det viktig at ikke dette skal være et hinder for å oppsøke hjelp, sier Tove Hægg Versland ved Krisesenteret i Vest-Agder.

– Det er mange aspekter ved det å søke hjelp i en voldssituasjon de fleste av oss slipper å forholde oss til. Jeg håper at dette enkle tiltaket for kjæledyret i det minste kan fjerne én bekymring for kvinner som opplever vold i nære relasjoner og som trenger å søke beskyttelse på et krisesenter, sier Steinar J. Olsen, Stormberg-gründer og mangeårig styremedlem i Vest Agder Krisesenter.

Mørketallene for vold og overgrep i hjemmet er dessverre store. De aller fleste overgrep som begås kommer ikke til politiets kunnskap, og det antas for eksempel at 90 prosent av alle voldtekter som begås aldri blir kjent for politiet.

Les også:
Når det er krise
Glede i krise

Petter – Stormberger

 

Kommentarer

Kommentarer

9 Comments
  1. Vil oppfordre alle til å kjøpe stormbergklær for de støtter wwf og er i mot skyting av ulv

  2. Hei Gry. Hjerteskjærende å lese, men godt å se at du etter hvert har kommet deg bort fra voldsutøveren. Din sterke historie viser viktigheten av å få på plass en beredskapsløsning også for den voldsutsattes kjæledyr. Vi håper vårt forsøksprosjekt etter hvert kan bidra til en nasjonal løsning. Ønsker deg alt godt. Hilsen Steinar fra Stormberg

  3. Fantastisk tiltak! Dyrene er sårbare og dessverre altfor få som kan bistå å hjelpe de. Heia Stormberg som tar tak! 🙂

  4. Dette er et viktig fokus, og bringer vonde minner frem hos meg. Jeg oppsøkte ved et tilfelle politiet, det var midt på natten, og jeg var kraftig forslått, kvelemerker rundt halsen, samt at jeg blødde fra nesen hvor jeg var blitt bitt.. Det var min daværende samboer som hadde utført dette. Jeg hadde med meg hunden min, og fikk beskjed av politiet at de kunne kjøre meg til krisesenteret, men jeg kunne ikke ha med hunden…. Hvorpå jeg tok hunden med meg og gikk tilbake til huset. Samboer sov da vi kom tilbake, og hund og jeg låste oss inne på et rom. Min historie siden, hadde fått et veldig annerledes utfall, om jeg hadde fått et godt tilbud til hunden også den natten…

  5. Hei Else Paust Falck. Ja, det er noe av det vi ønsker å se på i forbindelse med evaluering av prøveprosjektet. Vi er opptatt av å få på plass tilbud også for andre kjæledyr enn hunder, og beredskapshjem, feks i forbindelse med lokale Dyrebeskyttelsesforeninger, kan være en av mulighetene. Hilsen Steinar fra Stormberg

  6. Fantastisk hvis man kan hjelpe dyrene også. Dyr er en velsignelse ❤️

  7. Veldig veldig riktig. Fantastisk at noen tar tak i dette. Snakker av egen erfaring.

  8. Utrolig bra tiltak. Godt dere finnes. Vi har en liten hund på vel 6 år. Den er verdens snilleste! Og så myk og god å kose med. Den har det veldig godt her hos oss og gir utrolig mye glede. Kan ikke forstå de som mishandler mennesker eller dyr her i denne verden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *