Arbeid som nytter

Å gå på jobb er selvsagt for så mange av oss. Men for de som har stått utenfor arbeidslivet på grunn av utfordringer med rus og psykiatri føles det ekstra godt å fylle tilværelsen med meningsfylt arbeid.

For elleve år siden opprettet Kristiansand kommune det arbeidsforberedende tiltaket «God start» i samarbeid med NAV, som har spesielt fokus på folk som sliter med psykiske utfordringer og rusproblematikk. Stormberg har vært en samarbeidspartner i ti år, og arbeidsgjengen har i løpet av disse årene tømt mer enn 1000 konteinere.

godstart

Et av lagene i God start er i full sving med å tømme en konteiner hos Stormberg

Denne gruppen har hatt svært få tilbud utenom dagsenter, og samtidig hadde mange arbeidserfaring og ønsket å ha en jobb å gå til. Derfor var det viktig for å gi et tilbud som skulle innebære reelle arbeidsoppgaver for deltakerne.

– Vi kaller det betalt helsestudio, forteller en i arbeidsgjengen.

Arbeid er ofte god medisin. Det er viktig for alle å få mulighet til å bidra med sin arbeidsevne og bli en del av et arbeidsfellesskap som gir faste holdepunkter i hverdagen. Å komme seg ut i arbeidslivet gir bedre psykisk helse, og et arbeidsliv som er åpent for alle gir en vinn-vinn situasjon. Det er bra for virksomheten, det er bra for samfunnet – men det er først og fremst bra for den enkelte som får mulighet til å skape en bedre fremtid for seg og sine.

– Vi har faktisk lite sykefravær, fortalte initiativtaker Ingrid Nilsen til Fædrelandsvennen i fjor. Selvsagt er de borte når de er innlagt, og alle arbeidsgiverne våre er innforstått med at det må være litt slingringsmonn. Men er tre av fem syke på samme dag, så kommer de en dag ekstra for å ta unna. For de er ærekjære i jobben. Vi gjennomfører alle oppdrag vi har påtatt oss. Og man skal ha en god grunn for å være borte, det holder ikke å si at man ikke rakk bussen.

– Det er ingen selvfølge at vi kan feire 10 år. I 2012 sa NAV opp avtalen med kommunen og trakk ut sine midler. Vi så for oss en nedleggelse av et tilbud som ga mange arbeid og mening i livet. Men både deltakere selv og politikerne kjempet for saken og sa klart i fra at God Start måtte bestå. Og vi ble heldigvis hørt, smiler en glad og ivrig avdelingsleder.

Brukerne av tilbudet er også veldig fornøyde.

– God Start betyr alt for meg – jeg har fått et nytt liv, sier Sonja. Hun har vært med som deltaker i God Start snart fem år.

– Jeg har noe meningsfylt å stå opp til hver morgen. Jeg blir sett og hørt og har et sosialt fellesskap. Vi er en fantastisk gjeng i God Start med flotte ledere.

Frem til i dag har det vært flere enn 150 deltagere, og God start er nå et rent kommunalt tiltak med to fast ansatte tilretteleggere.

For mange er det dessverre slik at alternativet til å stå i jobb er uføretrygd og en passiv tilværelse. Andelen uføretrygdede med en psykisk lidelse er på noe over 30 prosent. Gjennom åpenhet og tilrettelegging håper vi det er mulig å redusere det tallet.

Les også:
Takk for Åpenhetsprisen 2017

Petter – Stormberger

15781402_10154823773795409_5150279571832490_n

 

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *