Gjesteblogg: Alle tekstiler kommer til nytte

I Fretex jobber vi for at å gi både mennesker og klær nye muligheter. Så langt i år har 800 jobbsøkere fått arbeid i det ordinære arbeidslivet etter å ha deltatt i et jobbprogram i Fretex. Klærne og tingene som doneres til Fretex får også nye muligheter gjennom gjenbruk og gjenvinning.

Fretex mottar tekstiler – både feilvarer, varer som ikke blir solgt og varer som er brukt – fra Stormberg. Alle disse tekstilene kommer til nytte på ulikt vis og er verdifulle for Fretex.  Vi jobber etter prinsippene i avfallshierarkiet. Det vil si at mest mulig skal gjenbrukes. Når noe er for slitt eller ødelagt til gjenbruk, går det til gjenvinning og blir til nye produkter. Helt til slutt velges energigjenvinning.

Rester av pledd og ull blir omgjort til f.eks. cover til nettbrett.

Rester av pledd og ull blir omgjort til f.eks. cover til nettbrett.

Frelsesarmeens sosiale arbeid
Frelsesarmeen driver et omfattende sosialt arbeid. Ut fra menighetene deres deles det ut klær og annen praktisk hjelp. Frelsesarmeen har også sosiale institusjoner hvor mennesker i vanskelige livssituasjoner kan komme å få hjelp. Klær og andre gaver som gis til Fretex brukes til dette formålet. I tillegg går en del av bruktinntekten til Fretex til Frelsesarmeens sosiale arbeid; dette utgjorde ca 30 millioner kroner i 2016.

Salg i Fretexbutikkene
Fretex har 50 butikker fra Kirkenes i nord til Mandal i sør. Målet vårt er å få flere mennesker til å velge brukt når de skal ha noe nytt! Hver gang det skjer, så spares CO2 og miljøet blir litt bedre. I butikkene kan du møte frivillige og jobbsøkere som gis nye muligheter i arbeidslivet.

Salg til andre land
Det som ikke blir solgt i Norge, går til eksport. Det bidrar til verdifulle arbeidsplasser, og til økt gjenbruk og gjenvinning. Kundene til Fretex følges tett opp slik at vi kan være trygge på det er gode arbeids- og miljøforhold hos dem. Vår erfaring er at arbeidsplassene hos våre kunder blir sett på som attraktive. Et eksempel er sorteringsanlegget i Pakistan, der kvinner opplever å bli så verdsatt i bedriften og få så gode vilkår at flere blir i stillingen også etter at de har giftet seg, noe som ellers er veldig sjeldent i Pakistan.

Foto: Frelsesarmeen

Foto: Frelsesarmeen

Redesign og annen gjenvinning

Klær og andre tekstiler som er ødelagte og slitte brukes til å lage nye produkter, alt fra isolasjonsmateriell og pussefiller til flotte redesignprodukter. Fretex Redesign har flere avdelinger hvor ødelagte pledd blir til nye vesker og skinnjakker blir til pennal.

Les også:
Panteordning

Trine Gjermundbo – Fretex

Trine Gjermundbo profilbilde

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *