På sopptur med Esben Esther Pirelli Benestad

I Stormberg tror vi på et mangfoldig samfunn. Heldigvis har vi det i veldig stor grad. Vi ønsker derfor at våre fotomodeller skal representere det samme mangfoldet. Esben Esther Pirelli Benestad har vært en banebryter for at mennesker skal få leve med den kjønnsidentiteten de har. Hen har vært en viktig personlighet i arbeidet for et mangfoldig Norge.

Espen_-256

Esben Esther er professor i klinisk sexologi, men kan også mye om mykologi (læren om sopp).

Til vanlig er Esben Esther professor i klinisk sexologi ved Universitetet i Agder, lege, familieterapeut og forfatter, men på høsten er en av favorittsyslene å gå på soppsanking. Vi fikk være med til Esben Esthers landsted, som ligger en kort kjøretur utenfor Grimstad. En liten gåtur gjennom skogen, og man kommer til en sørlandsperle av de sjeldne. Med utsikt til sjøen og Homborsund fyr i horisonten, kan jeg bare forestille meg sommeridyllen.

Espen_-33

Soppjegeren på leting etter høstens skatter

Med en sprudlende transperson i front tok vi beina fatt gjennom skogen. Det tok ikke lang tid før vi fikk se «soppjegeren» på knærne for første gang. Langs stien var det nemlig et stort mangfold av sopp. Store, små, spiselige og livsfarlige(!). Selv er jeg en friluftsmann i det Esben Esther beskriver som det laveste på soppkjenner-hierarkiet: Vi som vet hvordan en kantarell ser ut.

Vi har 50-75 spiselige sopp i norsk fauna. Esben Esther kan navngi og identifisere minst 40 av dem. Et av tipsene jeg noterte meg var at de fleste svampesopp kan spises. Noen av dem smaker ikke så godt, men ytterst få er giftige.

Espen_-133– Soppentusiasmen fikk jeg inn med mors- og farsmelka, forteller Esben Esther. Hele familien pleide å dra på hyggelige soppturer i høstskogene, hvor dagen ble avsluttet med deilige soppretter.

– Favorittene er sort trompetsopp og steinsopp, forteller hen. Jeg har blant annet en god oppskrift på vegetarlasagne, hvor man erstatter kjøtt med sopp. Man hakker sopp opp i noe fint, og noe grovt, og blander det sammen med det man vanligvis har i en lasagne. Man trenger en del sopp, men det smaker bedre enn tradisjonell lasagne, sier hen.

Vi takker for gode turtips og oppskrifter, dikt, og et interessant perspektiv på hva det vil si å være seg selv.

Under kan du se en liten film fra turen vår i Grimstad-skogene.

Avtalen om denne fotoshooten ble gjort da Esben Esther var turgjest på Tanketuren til Stomberg-gründer Steinar J. Olsen. Steinar gikk den 250 km lange strekningen fra Kristiansand til Hovden, og langs veien tok han følge med en rekke engasjerte personligheter.

Les også:
– Tanketur blir TV-serie
– Tips til høstaktiviteter

Lars – Stormberger

17424634_258348611290354_4195808362807144465_n

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *