Lov å tenne bål igjen!

Nå er det igjen lov å tenne bål i skogen, så hva er vel hyggeligere enn og invitere med seg familie og venner på tur og nyte en søndagsmiddag i det fri – eller kanskje bare god stemning rundt et bål?

20141122-_JRE4071

Hva smaker bedre enn mat tilberedet over et bål?

Fra 15. april til 15. september er det som kjent bålforbud i nærheten av skog og annen utmark, men det er allikevel lov å lage et bål der det åpenbart ikke utgjør noen fare som f.eks. i fjæra. Fra og med denne helgen kan du igjen lage bål i skogen, men det er selvfølgelig viktig å ta hensyn til vindforhold og annen fare. Det viktigste å huske på er å ha slokkemidler, som for eksempel vann, lett tilgjengelig. Du må også sørge for at det er tilstrekkelig avstand til vegetasjon.

Det er praktisk å tenne opp bålet på en lun plass hvor det ikke blåser for mye, samtidig som det må være god trekk rundt bålet. Pass på at det ikke er vegetasjon i umiddelbar nærhet av bålet som kan ta fyr. Unngå å brenne rette på fjellet, da kan underlaget sprekke.

Legg noen steiner rundt i ring, og la de groveste vedkubbene ligge nederst. Veden må ikke ligge så tett at luft ikke slipper til, og pass på at veden er tørr. Ofte kan veden man finner på bakken være rå og fuktig, det kan derfor være lurt å samle opptenningsved fra nederste del av stammen på gamle trær eller busker, for eksempel einerbusker. Tørr furu og gran er ofte lett å finne, og furu inneholder mye kvae så den brenner godt. Bruk tørr kvist, bark fra gamle trær, eller avispapir til opptenning. Tenn på helt nederst, fra den kanten vinden kommer.

Når man skal gjøre opp bål i snøen, kan bålet enten legges på et tykt underlag av granbar, eller på en plass hvor fjellet er delvis synlig. Legg i såfall steiner under slik at fjellet ikke blir misfarget eller tar skade.

Husk fyrstikker og kniv. God tur!

Les også:
Ta deg tid til tur
Høsttur med hunden

Petter – Stormberger

15781402_10154823773795409_5150279571832490_n

Kilde: Sikker hverdag

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *