Stormberg-gründer hedret i Responsible Leaders-kåring

Denne uken kåret Nordic Business Report de 20 mest ansvarlige lederne i Nord-Europa. Stormberg-gründer Steinar J. Olsen fikk en solid sølvplass blant europeiske ledere, og var også øverste nordmann på listen.

I kåringen finner vi ledere fra de nordiske landene, samt ledere fra Estland, Lativa, Litauen og Russland. Nordic Business report har i sin omtale av kåringen lagt vekt på ledere som går foran og viser evne til å fremme endringer som gagner miljøet, økonomi, samfunnet og sosiale forhold.

Først og fremst, gratulerer med utmerkelsen!
– Hjertelig takk! Dette var en stor overraskelse og en enda større inspirasjon til videre innsats for bærekraft og samfunnsansvar. Det er en ære å få være på en liste sammen med så mange dedikerte ledere, sier en glad Stormberg-gründer.

Hvordan føles det å få en topplassering i en slik lederkåring?
– Det er veldig hyggelig at måten Stormberg praktiserer samfunnsansvar på hedres på denne måten.  Vi forsøker å bry oss, og har som grunntanke at samfunnsansvar bør dreie seg om å gå fra ord til handling. Vår misjon er at vi vil gjøre verden til et litt bedre sted. Det at 370 Stormbergere har klart å praktisere Stormbergs verdigrunnlag gjennom sitt daglige arbeid, har utgjort en forskjell. Samfunnsansvar og bærekraft får verdi når man våger å gå fra ord til handling. Vi har fortsatt mye ugjort og mange ting vi ikke er flinke nok på, men kåringen tyder på at vi er på rett vei.

– Dette er en annerkjennelse til Stormbergs måte å praktisere samfunnsansvar på. Vi har våget å gå nye veier ved å ansette medarbeidere fra fengsler, ved være den første sports- og turtøymerkevaren som ble klimanøytralisert og ved at vi alltid har vært åpne om hvilke fabrikker Stormberg produseres på, for vi vet åpenhet bidrar til en bedre arbeidshverdag for fabrikkarbeidere i lavkostland.

Faksemile fra Nordic Business Forum sin offentliggjøring av lederkåringen.

Faksemile fra Nordic Business Forum sin offentliggjøring av lederkåringen.

Hvorfor er arbeid med samfunnsansvar og bærekraft viktig for deg?
– Som gründer legger jeg en god del timer ned i jobb. Jeg jobber sju dager i uka, og kombinerer det med familielivet. Familien er det viktigste for meg. Slik jeg ser det, ville jeg synes det hadde vært trist å finne ut i en alder av 60-70 år, etter å ha jobbet i mange år, at det eneste jeg hadde oppnådd var å fylle min egen bankkonto og lønningsposen til mine medarbeidere. Samfunnsansvar er viktig fordi det gir mening til det å jobbe, og mening trenger vi alle. Det at arbeidet har en verdi utover de økonomiske målene. Det er rett og slett meningsfylt.

Hvordan kan vi få andre bedriftsledere til å ta økt samfunnsansvar?
– Jeg tror det er viktig at bedriftseierne våger. Det er nok mange som ønsker å ta nye valg og gå nye veier, men mange er nok litt redde for å ta steget. I en verden som stadig endrer seg kan man ikke alltid gå de samme opptråkkede stiene. Det å våge er viktig. Det er mange små og store virksomheter som gjør mye bra og som gjør en forskjell, så å få frem de gode historiene og å fokusere på det som faktisk fungerer tror jeg kan være med på å få folk til å faktisk våge å gå fra ord til handling.

Steinar J. Olsen med Stormbergs forretningserklæring på veggen bak: Gjennom vekst og lønnsomhet basert på vårt verdigrunnlag, får vi økonomiske ressurser til å gjøre verden til et litt bedre sted. Vi trygger virksomheten og arbeidsplassene, og vi kan inspirere andre virksomheter til å drive bærekraftig.

Steinar J. Olsen med Stormbergs forretningserklæring på veggen bak: Gjennom vekst og lønnsomhet basert på vårt verdigrunnlag, får vi økonomiske ressurser til å gjøre verden til et litt bedre sted. Vi trygger virksomheten og arbeidsplassene, og vi kan inspirere andre virksomheter til å drive bærekraftig.

– Det er lite trolig at noen investorer hadde våget å satse penger på Stormberg da jeg startet opp for 19 år siden, sier Steinar. – En liten gründervirksomhet som skulle starte opp i en bransje med veletablerte konkurrenter, en virksomhet som skulle påta seg frivillige bærekraftkostnader, en virksomhet som skulle bruke 1% av omsetningen på samfunnsnyttige og humanitære formål, og en virksomhet som skulle rekruttere medarbeidere blant ufaglærte, fengselsinnsatte og tidligere rusmisbrukere, hørtes neppe ut som en god businesscase. Men nordmenn har helt siden starten satset på Stormberg. Derfor har vi vokst fra 3,8 millioner i omsetning i oppstartsåret til 360 millioner i dag, og vi har hatt overskudd i sytten av nitten år. Dette har vi klart takket være dyktige medarbeidere og lojale kunder som alltid har tatt godt vare på Stormberg, avslutter han.

Juryens begrunnelse for utmerkelsen er som følger:

«For grunnlegger og daglig leder av den norske turtøyprodusenten Stormberg har engasjementet for bærekraftig utvikling betydd å inkorporere samfunnsansvar og inkludering i bedriftens daglige drift. Stormberg, som ble grunnlagt i 1998, er et positivt eksempel på hvordan bærekraftig utvikling og lønnsomhet kan gå hånd i hånd. I 2013 omsatte bedriften for 262,3 millioner kroner, hadde 284 ansatte, og bedriften har vært klimanøytral siden 2008. Stormbergs misjon erklærer  at «vi vil gjøre verden til et litt bedre sted», og ærlighet, mot, inkludering og bærekraftig utvikling er grunnleggende verdier i bedriften. I praksis har dette resultert i ansettelsen av mennesker som har stått utenfor arbeidslivet, slik som flyktninger, tidligere innsatte og tidligere rusmisbrukere.

Stormbergs etiske og sosiale ansvar strekker seg til bedriftens samarbeid med forhandlere og produsenter i Kina. Bedriften er medlem i Initiativ For Etisk Handel, og har etablert etiske retningslinjer som dekker arbeidernes rettigheter, miljømessige problemstillinger, helse og sikkerhet på arbeidsplassen, og en levelig lønn. Stormbergs samfunnsansvar har gitt bedriften førsteplass blant norske firmaer på Nordic Sustainable Brand Index i 2016, og en andreplass i 2017.

Stormberg ble i 2009 kåret til Norges mest familievennlige arbeidsplass, og har også mottatt en pris i Digital Awards. I 2010 og 2011 var Stormberg-gründer Steinar J. Olsen medlem i Nærings- og handelsministerens Strategiske råd for SMB. Han var også medlem av 2020-komiteen. Han er også medlem av Klima- og miljøministerens klimaråd.»

Les også:

Marthe – Stormberger

mini

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *