Fra arbeidsufør til butikksjef

På fire år har hun gått fra arbeidsufør til stilling som butikksjef i Stormberg. For Trine Aas Nordvik har brikkene endelig falt på plass.

Trine Aas Nordvik er 30 år og kommer fra Svolvær. Hun har nylig tiltrådt jobben som butikksjef hos Stormberg på AMFI, en arbeidsplass hvor hun har jobbet i fire år.

– Det er akkurat fire år siden jeg kom hit på arbeidspraksis. Jeg begynte med korte dager, to dager i uken. Det første halve året slet jeg veldig med å komme meg hit, men det ble bedre etter hvert.

For vi skal ikke mer enn fire år tilbake i tid før Trine aldri kunne tenke seg til at hun skulle bli sjef for noe som helst. Bare det å ha jobb var noe hun ikke engang orket å tenke på. Trine hadde slitt med psykiske problemer en stund. Det er vanskelig å forestille seg den nå smilende unge damen som noe annet enn nettopp det – en smilende butikksjef i Stormberg-butikken i Svolvær.

– At jeg endte opp i Stormberg, skal behandleren min i psykiatrien ha æren for, sier Trine. – Det ble også litt tilfeldig. Jeg hadde vært ute av både jobb og skolegang i mange år, og gått intensivt i psykiatrisk behandling. På det tidspunktet jeg kom inn i Stormberg, var jeg veldig dårlig. Men behandleren min tenkte at kanskje var det akkurat nå jeg trengte noe helt annet å gjøre, skifte fokus. Hun kjente til Stormbergs verdier og visjoner, noe jeg også gjorde og hadde veldig sans for. Så hun tok en prat med butikksjefen, og plutselig var jeg i gang.
Trine i butikken hun er leder for i Svolvær.

Trine i Stormbergbutikken hun er leder for i Svolvær.

Det startet som et arbeidstiltak via NAV. To dager i uka á to timer. Trine forteller at hun slet veldig i starten, mest fordi hun hadde angst og fordi hun ikke hadde tro på seg selv.

– Men gjengen som jobbet der var fantastiske, alle tok imot meg med åpne armer, sier hun.

– Tiltaket mitt gjennom NAV gikk ut etter to år, men da var jeg jo ikke interessert i å slutte. Jeg trivdes så godt, jeg var blitt så trygg i jobben og så ikke for meg hvordan veien videre skulle bli uten jobben på Stormberg. Da fikk jeg en kontrakt på 10% ordinær stilling. En enorm seier for meg. Jeg fikk mer og mer kunnskap om Stormberg, leste meg opp på produkter, visjoner, verdier og misjon. Jo mer kunnskap jeg tilegnet meg, jo tryggere ble jeg og jo bedre trivdes jeg. Etter hvert var jeg så stødig i meg selv, at jeg tålte bedre og bedre å stå i jobb. Et år senere var min kontrakt på 10% byttet ut med en på 40%. Det siste året har jeg i perioder fungert som stedsfortreder for sjefen min, som sluttet i jobben nå i sommer. Og da stillingen ble lyst ut, gikk jeg i dialog med ledelsen og vi kom frem til en god løsning.

 

Trine

Trine slet med psykiske helseproblemer i mange år, men har kjempet seg tilbake.

 

Men hvordan synes Trine at utviklingen har vært?
– Utviklingen har vært veldig fin, forteller hun. – Jeg har hele veien hatt en god progresjon, men også fått tiden jeg har trengt for å ta de små skrittene. Ingen store hopp, hele veien i mitt tempo. Den aller største utfordringen i starten, var i det hele tatt å klare å komme meg på jobb. Ikke fordi jeg ikke ville, men fordi jeg ikke klarte. Jeg hadde så dårlig tro på meg selv at jeg tenkte at kundene ville skygge banen hvis de så meg der.
Men etter hvert kom Trine seg mer og mer kontinuerlig på jobb, og med det økte også selvfølelsen hennes. Resten er en ordentlig solskinnshistorie.

– Den første virkelige oppturen kom da jeg fikk 10% ordinær kontrakt. For meg var dette en enorm seier, en slags milepæl. Jeg hang den opp på kjøleskapet, og der henger den enda. Som en påminner om at jeg faktisk klarte noe jeg noen år tidligere aldri kunne tro var mulig. Den aller største oppturen kom nok nå tidlig i sommer da jeg fikk tilbud om jobben som butikksjef. Det at jeg nå også ser at jeg kan mestre det, har motivasjon og lysten til å drive butikken godt. Jeg har et team sammen med meg som ønsker alt det beste for meg og for butikken, og som yter sitt ytterste for at jeg skal lykkes i jobben min. Og jeg kommer ikke utenom å nevne min fantastiske regionssjef, som har fungert som mentor, støttespiller, rådgiver og motivator. En trygghet jeg hele tiden har i bakhånd! Uten henne hadde jeg nok ikke turt å ta steget. Men jeg er så glad jeg turte – det var absolutt den største oppturen!

 

I dag stortrives Trine i jobben som butikksjef.

I dag stortrives Trine i jobben som butikksjef.

 

Så, hvordan har Trine det i dag?

 

– I dag har jeg det bedre enn jeg noen gang før har hatt det. Jeg står stødigere i meg selv, jeg elsker utfordringene jeg møter i hverdagen og føler jeg klarer å ta godt vare på teamet mitt. Jeg ser at jeg mestrer og det gir meg virkelig en følelse av å være nyttig. Det er dager som er tyngre enn andre, men slik er det jo for oss alle. Hadde du spurt meg for fire år siden, kunne jeg aldri funnet på å si det jeg nå sier: jeg gleder meg til å gå på jobb hver eneste dag. For fire år siden var jeg arbeidsufør med dårlige fremtidsutsikter – i dag er jeg butikksjef. For hver dag som går faller brikkene mer og mer på plass. Jeg er en stolt og ydmyk Stormberger.

 

Stormberg har siden oppstart i 1998 jobbet for å få folk ut i arbeid. Vi er en inkluderende arbeidslivsbedrift (IA) som fokuserer på menneskene, ikke på deres fortid. IA handler om å se enkeltindivider og å la alle få en sjanse. Dette innebærer å tørre å ansette mennesker med ulike bakgrunner. I tillegg har vi en målsetting om at 25 % av de som ansettes hos oss skal være mennesker som har problemer med å komme seg ut i arbeidslivet. Dette kan for eksempel være tidligere innsatte, ungdommer som har slitt på skolen, eller, som i Trines tilfelle, mennesker som har slitt med psykiske problemer.

Psykiske helseproblemer kan ramme oss alle. Vi har troen på at å jobbe kan være god medisin for mennesker med psykisk uhelse. Forskning viser at å delta i ordinært arbeidsliv, hvor arbeidsoppgaver og stillingen til en viss grad er tilpasset arbeidstakeren, kan øke funksjonsnivået, forbedre selvfølelsen og redusere symptomer for mange som sliter med psykiske problemer.

Det er viktig at arbeidsgivere er åpne for ansettelser av et mangfold av mennesker, også de som sliter mer enn andre. Det vil bidra til positive effekter for enkeltindivider, samtidig som flere mennesker kommer seg i jobb, som igjen er positivt for samfunnet. I Stormberg har vi ikke angret et sekund.

Les også:

Marthe – Stormberger

mini

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *