Mens vi er på vei

Vi har en nullversjon i Stormberg. På ett eller annet tidspunkt skal vi som virksomhet kunne unngå å sette et karbonavtrykk i verden. Når vi når visjonen er vanskelig å si per i dag, men enn så lenge er det flott å se at våre kjøp av klimakvoter kommer både mange mennesker og klima til gode. Tusenvis av mennesker i Ghana får på grunn av våre klimakvoter et bedre liv.

Det nye prosjektet som våre klimakvoter støtter går med til effektive og rentbrennende kjøkkenovner i Ashanti, Ghana. I motsetning til de tradisjonelle kjøkkenovnene som har vært i bruk i lange tider så er disse nye ovnene 40 % mer effektive og bruker derfor mindre trekull. De er også laget lokalt av skrapmetall og blir derfor som kortreist å regne.

Ghana-4

I tillegg til klimagevinsten som selvsagt følger med dette prosjektet er nok helsegevinstene de viktigste. Særlig nyter kvinner og barn nytte av at mindre kullos og giftig gass spres rundt i huset. Helseproblemer og tidlige dødsfall blir betydelig redusert som følge av overgangen til denne nye typen ovner. Prosjektet støttes både av FNs miljøprogram, utviklingsprogram og av Verdens Naturvernunion.

Prosjektet svarer på ikke mindre enn ni av FN’s bærekraftsmål. Av de viktigste svarene er god helse (mål nr.3) der 70.000 husholdninger får tilgang til disse ovnene årlig. Anstendig arbeid og økonomisk vekst (mål nr.8) er et annet viktig svar med 100 arbeidsplasser. Og prosjektet er selvsagt med å stoppe klimaendringene (mål nr. 13) der 47.244 tonn CO2e reduseres årlig som følge av dette prosjektet.

Klimaregnskapet og klimakvotene har vært av stor betydning i vårt klimaarbeid over mange år og viser oss tydelig hva vi får til, og ikke. Så mens vi jobber videre med å redusere vårt avtrykk gjennom bruk av stadig mindre energi, mer resirkulerte materialer, bedre design og grønnere reiser så kan vi være med å gjøre noe for andre og gjøre verden til et litt bedre sted, tross alt.

Les også bloggposten: Klimaregnskapet 2016

Jan Halvor – Stormberger
Jan-Halvor-Bransdal-tw

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *