Mangfold må bli en selvfølge

Å vokse opp med en annen seksuell identitet enn den «alle andre har» er ikke lett.  Barn og unge trenger rause voksne som er gode rollemodeller og som heier på mangfold og frihet til å leve som den man er.

Vi kan alle settes oss inn et ungt menneskes sinn og huske hvor vanskelig det var å skille oss ut på noen som helst måte. Mange unge med LHBT+ orientering strever med å godta sin identitet, og noen ender dessverre med å ende livet sitt før det har begynt skikkelig. I mange lokalsamfunn i Norge er det få åpne med en annen kjønnsidentitet enn den «alle andre har», fordi mange velger å flytte til større byer. Derfor er det viktig med gode undervisningsopplegg i skolen, slik at unge med LHBT+ orientering har noen å spørre, slik at de ser at det er flere enn dem selv med en annen seksuell orientering – og slik at temaet kan ufarliggjøres blant de andre elevene. Men først og fremst er det viktig med voksne som er gode rollemodeller og som fremmer tolerante og fordomsfrie holdninger.

En av Norges mest populære KrF-ordførere, og ifølge TV2 siste meningsmåling stortingsrepresentant om noen uker, Torild Bransdal, nekter å heise regnbueflagget i sin kommune. Venneslaordføreren sier til Fædrelandsvennen at hun heller ikke vil gå i pride-parader på grunn av «noen former for utagerende seksualitet i slike parader».  Det er trist når politiske ledere og rollemodeller tråkker på mangfoldet. Barn og unge som sliter med sin kjønnsidentitet trenger rause voksne med fordomsfrie holdninger som heier på mangfold.

FaksemileFVN220817Bransdal

               Faksemile, Fædrelandsvennen 22.08.17

Som ordfører i en landsdel hvor nynazister for noen uker siden marsjerte med slagord som «knus homolobbyen», og som ordfører i en kommune hvor en del av de som deltok i naziopptoget bor, blant annet en av lederskikkelsene i Den nordiske motstandsbevegelsen, har Bransdal et spesielt ansvar for å fremme inkluderende og tolerante holdninger. Det at Venneslaordføreren nekter å heise regnbueflagget i solidaritet med LHBT+ miljøet, blir ekstra beklagelig når vi vet at det var nynazister fra nettopp Den nordiske motstandsbevegelsen som under fjorårets Skeive Sørlandsdager kuttet ned og brant regnbueflagg.  Kanskje kommuner som Vennesla, har ekstra behov for en markering av toleranse og mangfold? Og kanskje er det slik at kommuner med sterke religiøse miljøer har et spesielt ansvar?

KrF-ordføreren forbinder pride-parader med «utagerende seksualitet». Jeg forbinder pride-parader med feiring av mangfold, av aksept for alle og av friheten til å være den man er. Det er verdier som ingen har grunn til å frykte. Det er god grunn til å være mer redd for utagerende religion og intoleranse, enn for utagerende mangfold og kjærlighet.

Vi vet at unge homofile utsettes for mer mobbing, mer vold og mer diskriminering. På mange steder og i mange miljøer er seksuelle minoriteter en usynlig gruppe, og derfor er det viktig at storsamfunnet står sammen og jobber for større aksept, større toleranse og bedre likestilling. Dette er liberale og moderne verdier som er godt forankret i menneskerettighetene.

Vi er mange som ønsker et åpent, raust og inkluderende samfunn hvor det er plass til alle. Det noen opplever som en uvanlig kjønnsidentitet må bli vanlig. Mangfold må bli en selvfølge.

Les også:

Steinar, Stormberger

steinarblogg

Kommentarer

Kommentarer

4 Comments
 1. Har du sett mange Pride parader? Av rundt 150 flåter i Oslo i år var det vel én med menn i lakk og lær. Sikkert noen andre også som følte for å vise seg frem i en seksualisert setting. Men flesteparten av de mange titusen som gikk i paraden gikk der for å feire mangfoldet, og vi gikk helt vanlig kledd.
  Du klarer altså ikke å se det store bildet? Du tror dette handler om sex? Det handler om så veldig mye mer. Beklager, men dere som ikke selv har en annen kjønnsidentitet eller seksuell legning (det er to vidt forskjellige ting) kan umulig sette dere inn i de utfordringene vi lever med hver eneste dag. Vi trenger Pride den ene gangen i året, og at en ordfører og/eller kommune nekter å heise prideflagget – når dette faktisk har blitt normen i norske kommuner – er et veldig tydelig standpunkt og signal.

 2. Favorisering? Virkelig? Hvilken planet lever du på?
  Du liker å kalle med avviker. Og mener at feiring av det å tørre å være seg selv er å gi gale signaler til unge som er usikre på seg selv.
  Jeg tror ikke jeg trenger å si mer.
  Ønsker deg et godt liv og håper du blir mer opplyst med tiden.

 3. Det er ingen tvil om at vi skal omfavne mangfold og likestilling for alle legninger. Likevel har Bransdal et poeng, om enn noe dårlig formulert. Ordføreren bruker uttrykket «utagerende seksualitet , som kanskje illustrerer manges oppfatning av pride, skeive dager og liknende arrangementer. Seksuelle forhold er jo fremdeles en sak de fleste av oss forbeholder relativt private arenaer, selv om man er heterofil og representerer flertallet. Og det er jo flertallet som angir normen…
  Det er flott med konstruktiv opplysning rundt temaet, men arrangementer som bla. Pride er ingen informativ tilstelning. Det er en feiring og nærmest en hyllest av det å være annerledes, eller som noen oppfatter det; avviker. Det er her man må stille seg spørsmålet; Er det riktig å ferie og opphøye det å være annerledes eller avviker? Sender ikke dette gale signaler til mange unge som er generelt usikre på seg selv?
  Det er stor forskjell på aksept og favorisering, og i LHBT tilfellet er man nok bikket over grensen til favorisering. Jeg antar det er noe av dette Bransdal ønsker å peke på når hun lar LHBT feire seg selv, uten å hause opp hele bygda på grunn av deres seksualitet..

 4. Du er altså for mangfold – så lenge folk ikke mener noe annet enn deg… Det er rett og slett usselt å dra inn nynazistene når du skriver om KrF-ordføreren. Hun er nok like sterkt imot dem som deg. Å bruke «guilt by assosiation» som hersketeknikk er skikkelig nedrig.

  Har du sett en Pride-parade noen gang. Mange av oss synes det er ganske lite sjarmerernde å se sexfikserte voksne breie seg ut. At du liker dette får være din sak…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *