Tanketur dag 5: Klima og miljø

På dagens Tanketur har Steinar gått tur langs den vakre Byglandsfjorden. Temaet har vært klima og miljø, og vi har hatt flere flotte turgjester med oss for å snakke om dette. Klimaendringene er ikke noe som kommer langt frem i tid: de er her allerede. 

Det er meldt høljregn på Sørlandet, men i Byglandsfjord er det slett ikke så verst. I løpet av dagen har vi flere perioder med opphold, og regner glimter med sitt fravær mesteparten av dagen. Steinar møter Finn Aasheim fra Bondelaget og Lars-Johan Naustvoll fra Havforskningsinstituttet tidlig på dagen.

Finn Aasheim, Steinar J. Olsen og Lars-Johan Naustvoll.

Finn Aasheim, Steinar J. Olsen og Lars-Johan Naustvoll.

Vi har også med oss Lars Haltbrekken på tur i dag. Han er tidligere leder i Naturvernforbundet, og er i dag aktiv i Sosialistisk Venstreparti. Han er førstekandidat for SV i Sør-Trøndelag i årets valg, og har gjennom mange år vært en sentral gasskraftmotstander, i tillegg til en aktiv kommentator og debattant.

Lars Haltbrekken mener at klimautfordringene må tas tak i øyeblikkelig.

Lars Haltbrekken mener at klimautfordringene må tas tak i øyeblikkelig.

«Det vi trenger nå er store utslippskutt de nærmeste årene,» sier Lars. Han mener at det er viktig at det legges frem en konkret plan for hvordan utslippene kan kuttes de neste fire årene. «Vi kan ikke lenger utsette jobben til fremtidens politikere,» sier han.

Nina Jensen (WWF), Steinar (Stormberg) og Lars Haltbrekken (SV).

Nina Jensen (WWF), Steinar (Stormberg) og Lars Haltbrekken (SV).

Litt lenger ute i løypa møter vi også Nina Jensen. Nina er utdannet marinbiolog og har vært leder av WWF Norge siden 2012, da hun overtok roret etter Rasmus Hansson. WWF jobber aktivt for å verne mangfoldet av arter og økosystemer som vi har på jorden i dag.

Nina og Steinar i samtale om klimaendringene.

Nina og Steinar i samtale om klimaendringene.

På spørsmål om hva Nina frykter mest ved klimaendringene, svarer hun «at vi ikke bremser det godt nok, og ikke raskt nok». Det er riktignok bred enighet om at noe må gjøres, men får vi gjort omstillingen før det er for sent?

Klimaendringene er i høyeste grad her allerede, og er noe vi må ta på alvor her og nå. Verdifull jordbruksjord forsvinner med økt nedbør, det kommer nye arter til landet, og gamle arter sliter med å tilpasse seg.

Lurer du på hva du som enkeltmenneske kan gjøre for miljøet? Du må først og fremst engasjere deg, og stemme på politikere som bryr seg om miljøet og går aktivt inn for å redusere klimautslipp. Et annet verdifullt tiltak du kan gjøre er å spise mindre kjøtt. Kjøttproduksjon står for en enorm andel av klimautslippene i verden i dag. Å kutte ut kjøtt en dag eller to i uka kan altså gjøre en enorm forskjell.

De nasjonale klimagassutslippene må ned. Vi har ingen tid å miste.

Les også:

Marthe – Stormberger

mini

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *