Tanketur dag 4: Sunt skifte

Været er opplett med gløtt av sol, og Steinar er i full gang med Tanketur dag 4. I dag er temaet folkehelse, og med seg på tur skal Steinar ha stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad, og Alf Tore Moen fra Evjeklinikken. 

Kjell Ingolf Ropstad (32) har allerede hatt to perioder på Stortinget, og ble i våres nestleder i KrF. Med oppvekst i kommunen og far som mangeårig ordfører i Evje og Hornnes, kjenner han både Evje og Setesdal bedre enn de fleste. Evje er et friluftseldorado med mange et stort aktivitetstilbud for små og store, med blant annet klatrepark, aktivitetssenter og et utall skiløyper.

Steinar og Kjell Ingolf fant tonen.

Steinar og Kjell Ingolf fant tonen.

Steinar møter også Alf Tore Moen fra Evjeklinikken i dag, som er en slankeklinikk i Evje. Alf Tore har vært daglig leder på Evjeklinikken i en årrekke, og har mottatt Setesdalsprisen for sitt utrettelige arbeid for å etablere det som den gang var en helt ny type klinikk, i kjølvannet av Forsvarets nedleggelse av Evjemoen leir.

 

Alf Tore har også med seg Carl Tønnes Svanes, som har vært deltaker på Evjeklinikken. På det meste veide Tønnes 230 kg. Han forteller om hvordan når han skulle ut og lufte hunden sin en dag, at «rånerne» i bygda stod utenfor huset hans. Da Tønnes kom ut døra med hunden, spilte rånerne «Nei, så tjukk du har blitt» synkront på anleggene sine. Tønnes forteller at han opplevde at han ble fanget i egen kropp, og isolerte seg mer og mer.
Tønnes forteller sin historie.

Tønnes forteller sin historie.

I dag har Tønnes gått ned 130 kg, og er med det et flott eksempel på hvordan det er mulig å snu livet sitt.

Årsaken til kraftig overvekt er ofte sammensatt. Utenforskap, overgrep, mobbing, og sosiale problemer kan alle gi seg utslag i trøstespising og overvekt. For Tønnes, som ble mobbet, ble vekten en årsak til at han isolerte seg fra samfunnet.
Carl Tønnes Svanes viser en bukse som han brukte da han veide 230 kg.

Tønnes viser en bukse som han brukte da han veide 230 kg.

Overvekt har blitt en stor utfordring med stadig flere som kommer i kategorien ‘fedme’, men det er gjort lite fra politisk hold for å klare å få til et ‘sunt skifte’, slik vi f.eks. har fått delvis suksess med det grønne skifte. Et viktig tiltak for å minske dette problemet er at det blir enklere og billigere å kjøpe sunne matvarer på dagligvarebutikken. For å gjøre det enklere og billigere å kjøpe sunn mat, kan man bruke avgiftssystemet mer aktivt.

 

Det er avgift på sjokolade- og sukkervarer som blir innført til Norge eller produsert i Norge, populært kalt «sukkeravgiften». Det er også avgift på sjokolade- og sukkervarer som ikke er tilsatt sukker eller søtningsmiddel. Det er altså ikke innholdet av sukker i en vare som avgjør om det må betales sukkeravgift for varen eller ikke. Om en vare får sukkeravgift eller ikke kommer an på en rekke andre forutsetninger, som gjør at avgiften slår urettferdig og uforutsigbart ut.
Steinar og Kjell Ingolf.

Steinar og Kjell Ingolf.

Aftenposten illustrerer hvordan dagens avgift fungerer gjennom eksempler fra Hval sjokoladefabrikk: – En marsipangris som er overtrukket med sjokolade blir ilagt avgift – En snartur innom ovnen gjør marsipangrisen til en kake og dermed slipper den avgift – Navnet på forpakningen avgjør om det blir avgift (marsipangris) eller ikke (mandelgris), selv om innholdet i mandelmasse og marsipan er helt likt.

 

Slik sukkeravgiften er utformet i dag, slår den altså svært skjevt ut. Den gir en konkurranseulempe for produkter som tilsynelatende er svært like, og all den tid avgiften ikke bestemmes av sukkerinnholdet i varen, gir avgiften heller ikke en helsegevinst. Derfor bør den innrettes slik at den treffer de usunne varene bedre.

 

Prioriteringsrådet sa dette for to år siden: «De mest effektive tiltakene for å forebygge folkehelseutfordringer, også fedme og overvekt, iverksettes utenfor helsetjenesten. Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering peker på barnehager og skoler som særlig viktige arenaer for økt fysisk aktivitet og bedre kunnskap om sunt kosthold og ernæring. Som ledd i en helhetlig mat- og ernæringspolitikk bør økonomiske virkemidler, som økt sukkeravgift, også anvendes i større grad for å fremme et sunt kosthold.»

 

Samtidig som avgifter økes på usunne produkter bør momsen på frukt og grønt fjernes. Det er på tide at det i Norge blir billigere å fylle handlekurven med sunne matvarer.

 

Les også:
Marthe – Stormberger
mini

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *