For et bedre liv

I en hektisk jobbhverdag fylt med små og store utfordringer som innimellom kan virke i overkant trivielle er det befriende å løfte blikket og se litt av det større perspektivet vi i Stormberg er en del av. At jobben med å skape og selge turtøy av god kvalitet til en konkurransedyktig pris er mer enn bra for den ene bunnlinja. Det stikker så mye dypere. Med Inkluderende, Bærekraftig og Innovativ som verdigrunnlag er det lite som kan fylle dette med innhold som Shonglap i Bangladesh.

Shonglap er en ettårig utdanning for jenter mellom 11 og 19 år som har gått glipp av skolegang på grunn av fattigdom. Målet er å gjøre jentene stolte og selvstendige, gi dem kunnskap om egne rettigheter og muligheten til å tjene egne penger. Slik kan de unngå for tidlig ekteskap, tvangsprostitusjon, overgrep og utnytting. Utdanningen er delt opp i tre: Det første halvåret handler om bevisstgjøring. Her lærer de om helse, hygiene, menneskehandel og egne rettigheter. Deretter følger et tre måneder langt lese- og skrivekurs. Til slutt får de en enkel yrkesopplæring, så de kan sette i gang en virksomhet og tjene egne penger.

Noen imponerende nøkkeltall fra 2016:
– Ikke mindre enn 4293 jenter fikk gjennomført Shonglapkurs på et av de 191 Shonglapsentrene.
– 859 jenter har fått kurs i jobbskaping, som f.eks organisk gjødsel-produksjon, mobiltelefontjenester, håndverk, kurvmaking og søm.
– 284 jenter har fått opplæring i lederskap, politisk påvirkningsarbeid og nettverksbygging.
– 32 % har begynt med inntektsgivende arbeid.

Foto: StrømmestiftelsenOg snart kommer rapporten som viser mer om hvordan Shonglap har bidratt til en langvarig og bærekraftig utvikling for jentene og samfunnene i Bangladesh.

Det er lite veldedighet å spore i Shonglap. Den endringen som skjer i jentenes liv, det de har klart å forandre har de klart selv. Det har kommet innenfra dem selv og gjør til at det får en unik grobunn for varig og videre utvikling. Sakte, men sikkert endrer de også menneskene og samfunnet rundt seg. Fra å være en utgiftspost uten stemme og med få rettigheter er de blitt sterke ressurser med klare stemmer som står opp for seg selv.

Både Stormberg som selskap og flere ansatte som trekker direkte fra egen lønn er med og støtter Shonglap. Det er en viktig og riktig del av det vi holder på med og hvem vi er. Vi skal være inkluderende og bidra til en bærekraftig verden for alle mennesker. Det gjør vi blant annet gjennom det innovative arbeidet Strømmestiftelsen har igangsatt med Shonglap. Det er kort og godt for et bedre liv.

Les også: Nissen bor i Bangladesh

Jan Halvor – Stormberger
Jan-Halvor-Bransdal-tw

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *