Ikke vask i hjel klærne dine

Det globale tekstilforbruket har mer enn doblet seg siden år 2000, og hvert år kaster hver og en av oss i snitt 23 kilo klær i året. Hele 90 prosent av klærne kaster vi før vi må, og ofte er det fordi vi vasker dem for ofte, eller vasker dem feil.

_JRE9246

Etter en tur har vi en tendens til å legge klærne til vask. Men er det strengt tatt alltid nødvendig?

 

 

 

Hvert år kaster vi enorme mengder klær. Samtidig viser det seg at flere sverger til utdaterte vaskemetoder og -instrukser, som potensielt kan skade plaggene våre mer enn nødvendig.

En gjennomsnittlig husholdning vasker klær mer enn tre ganger i uka, og ofte på altfor høy temperatur. Ofte er det nok å lufte eller dampe tøyet, eller vaske det på lav temperatur i vaskemaskinen. Vaskeanvisningen som står på plaggene viser ikke anbefalt temperatur, men høyeste maks temperatur.

Det mange ikke vet er at måten vi behandler klær på har en større effekt på miljøet enn produksjonen av dem. Utslipp fra vaskemaskinen går ut i havet og fører blant annet til større konsentrasjon av mikroplast i havet. Bevisstheten rundt hvordan man bruker og vasker klær er altså viktig ikke bare for økonomien, men også for miljøet.

Dersom du ikke lenger kan bruke tøyet, så må du huske at vi har hatt en panteordning på alt av Stormbergs sports- og turtøy. Du kan derfor levere inn ditt brukte Stormbergplagg i en av våre butikker, i stedet for å kaste produktet. Når du leverer det inn, får du en pantelapp, og denne kan du bruke neste gang du handler i en Stormbergbutikk. Tøyet du panter går inn i en gjenbruksordning gjennom Fretex.

I Stormberg jobber vi kontinuerlig med å redusere klima- og miljøbelastningen knyttet til virksomheten, og har siden 2008 vært en klimanøytral bedrift med klimanøytrale produkter. Hvert eneste plagg vi selger er klimanøytralisert ved klimakvoter, både når det gjelder produksjon, transport og bruk. Du kan lese mer om vårt arbeid med klima og miljø her.

Les også:

– Mikroplast – makroutfordring

Marthe – Stormberger

Marthe

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *