Gode rollemodeller gir rom for mangfold

Du og jeg har et ansvar for hvilket språk vi bruker, og hvordan vi forholder oss til mangfold. Vi har et ansvar for at barna våre tolerer forskjellighet og ikke nedarver holdninger til det vi selv kanskje ikke forstår.

616125049_9d62d013e4_b

Som barn og ungdom var det vanskelig å høre hvordan kompiser og familiemedlemmer omtalte annerledeshet. Er man virkelig homo fordi man ikke synes «gutte-ting» ikke er gøy som åtteåring, eller man homo fordi man ikke er skikkelig forelsket i jenter som fjortenåring?

Å komme ut som seg selv er ingen enkel affære. Når jeg vokste opp var «jævla homo» et ofte brukt skjellsord i skolegården, og jeg blir ekstra lei meg når dette fortsatt brukes. På 20 år har det skjedd utrolig mye, men skjellsordene består. Hvor lettere er det egentlig å komme ut med sin legning i dag? Er taket høyere – og klarer vi selv å akseptere at noen vi står nær har en annen legning enn det vi forventter?

Selv hadde jeg store problemer med å fortelle omgivelsene at jeg var homofil. Ikke fordi jeg ikke trodde at jeg skulle få støtte, men fordi omgivelsene hele tiden brukte «homo»  som et uskyldig begrep og som humor, Men for meg var det alvor. Jeg visste innerst inne at det ikke var genuint vondt ment, men det var nok for meg til å holde min legning skjult for omgivelsene.

Språket og utrrykkene vi bruker til daglig er med på å forme oss, men også barna våre. I dag er jeg selv far, og forsøker å uttykke meg så godt som mulig, og som voksen har  jeg et spesielt ansvar. Ordene vi foreldre bruker hjemme er med på å prege barnas holdninger og gi dem føringer for hva som er «innafor» og ikke.

I en verden hvor vi lever stadig tettere på hverandre, må vi lære oss å tolerere litt mer forskjellighet – og vi må jobbe litt med hvilke holdninger vi lærer videre.

Happy Pride!

Les også:
Vær deg selv
Du er god nok – og det er jeg og

Petter – Stormberger

Petter N Toldnæs 2

Kommentarer

Kommentarer

4 Comments
  1. Hei, Marit, og takk for tilbakemelding. Vi tar det med oss, og jeg håper du vil finne mer av det du ønsker i fremtiden. Turhilsen fra Petter – Stormberg

  2. Hei, Bente, og takk for hyggelig tilbakemelding. Vi har alle et ansvar. Turhilsen fra Petter – Stormberg

  3. Fantastisk flott skrevet, Petter Stormberger!
    En ting jeg lærte min sønn tidlig var at alle er forskjellige, vi må respektere hverandre for den man er. Sa også til min sønn at det ikke spilte noen rolle «hva» han var, bare han var snill og grei mot alle. Både jeg og min sønn bruker pride flagget, er så lei av forstårsegpåere. Keep up the good work!

  4. Kunne ikke dere produsert flere kjønnsnøytrale klær til barna? Rosa og blå er kjedelig. Grønt, rødt, turkis og lilla er morsommere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *