Sommerens beste fjellturer

Det er mange fine steder for fotturer rundt omkring i verden, men det er ingenting som slår de fantastiske fjellene våre. Her tips til ti flotte turer.

jotunheimen

Fra Jotunheimen

Gaustatoppen
Det er ingen topp i Norge somo har bedre utsikt enn fra nettopp Gaustatoppen. Turen egner seg for de aller fleste, og det er ca tre timer å nå toppen i normalt tempo. På veien opp eller er det også en turisthytte, hvor det både er mulig å få kjøpt mat eller skaffe seg senger for natta. Les mer på gaustatoppen.no. Sjekk gjerne siktforhold i forkant, for å få den beste opplevelsen.

Hardangervidda
Fjellområdet har uendelig med muligheter, og er forholdsvis enkelt å nå både fra Østlandet, Sørlanet og Vestlandet med både bil, tog og buss. Her kan man tilpasse turen etter reisefølget, og velge mellom telt eller overnatting i turisthytter. På ut.no finner du en rekke gode turforslag, og selv vil jeg anbefale Haukeliseter eller Finse som gode utgangspunkt.

Jotunheimen
Dette er også et enormt fjellområde med et utall av muligheter. De fleste velger å gå fra hytte til hytte, og det er et svært godt alternativ for ferske fotturister. På visitjotunheimen.com finner du et bredt tilbud, og mange gode turforslag.

Steigen i Nordland
En times båttur utenfor Bodø finner du vakre Steigen. Med mindre turister enn i Lofoten, er hele området en drøm å besøke. Fra tindene i Steigen kan du se ut mot Lofotveggen, og du kan bestige Brennviksalpene hvor du har en fantastisk utsikt. Les mer her.

Lofoten
Lofoten har enormt med muligheter tilpasset alle ferdighetsnivå. På Lofoten.info finner du en rekke turforslag for hele Loften. Noen ruter er vardet, andre er umerkede. De fleste turistinformasjoner har turkart for salg og er også behjelpelig med mer detaljert informasjon om turer i regionen.

Preikestolen
Med hele 285.000 besøkende i 2016, er Preikestolen ved Lysefjorden et av landets mest populære mål for fotturer. Stien opp er svært god, etter at sherpaer fra Nepal oppgraderte stien for noen år tilbake. Turen tar ca 1,5-2 timer hver vei, og turen egner seg svært godt for hele familien. Det er ikke mulig å ha med vogn eller rullestol, selv min kollega Christopher gjorde nettopp det for to år siden.

Besseggen
Sammen med Preikestolen er Besseggen en av de desidert mest populære fotturene i landet. De fleste velger å ta båten fra Gjendesheim til Memurubu, for så å gå tilbake. Turen tar normalt 5-7 timer. Fra Memurubu stiger det ganske bratt opp den første timen, før det etter hvert flater ut og går nedover mot «bandet» mellom Bessvatn (1374 moh) og Gjende (984 moh). Her velger mange å ta seg en liten pause og nyte synet av det mørke blå Bessvatn og det smaragdgrønne Gjende før man begynner på selve «eggen». Les mer på Besseggen.net.

Galdhøpiggen
Hvem ønsker vel ikke å bestige Norges høyeste fjell? Galdhøpiggen kan bestiges på tre måter fra Spiterstulen, på en snill, vanskelig eller ekstrem måte. Man går fint fra Spiterstulen med “unge fjellvandrere” ned i 5-6 års alderen hvis de er motivert. Vi går til toppen med leirskole 6-7 trinn hver uke. Ellers er det verd å nevne at det også går en lettere tur til toppen fra Juvasshytta, men da er man avhengig av fører og det utstyret en bretur krever. Les mer.

Romsdalseggen
Turen over Romsdalseggen går midt i en av Norges vakreste fjellverden – med en utsikt som kan ta pusten fra den mest erfarne fjellvandrer: Her er fjell og fjord, tinder og fosser på alle kanter. Her er spektakulær utsikt til Norges tindehovedstad Åndalsnes, til Rauma elv i dypet av Romsdalen, til Trollveggen og trolltinder – og helt ut til Molde og storhavet i vest. Like bak horisonten ligger både Atlanterhavsveien og Geirangerfjorden. Les mer

Fra Via ferrata i Valle i Setesdal

Fra Via ferrata i Valle i Setesdal

Min siste anbefaling er for de mer vågale.

Via ferrata Valle
Dette er ei spetakulær klatreløype for alle, enten du er erfaren klatrer eller aldri har prøvd før. Takket være stålkabel og jerntrinn, kan de fleste våge seg opp det stupbratte Straumsfjellet. På toppen, 550 meter over bakken, kan en nyte utsikten over vakre Setesdal! Det er også satt opp en gapahuk der det er mulighet for overnatting, og gå stien ned dagen etter for de som ønsker det. Les mer

Petter – Stormberger
Petter N Toldnæs 2

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *