Plasten må bort fra havet

Tidligere denne måneden deltok jeg i debatt i Bodø, hvor temaet plast i havet var temaet. Stormberg tar dette på alvor, og derfor jobber vi på mange ulike fronter for å være en del av løsningen.

Skjermbilde 2017-05-22 kl. 11.35.31

På debatt i regi av Lystring/Nordlandsforskning i Bodø

 

 

 

Som en virksomhet som tar miljø- og samfunnsansvar på alvor, har vi i flere år jobbet på mange fronter for å redusere plastavfall i hele verdikjeden vår. Vi har minimert vårt forbruk av emballasje i forbindelse med logistikk og distribusjon, og nå jobber vi også for at tekstilene skal avgi færrest mulig partikler.

Vi har de siste årene gjort fremstøt mot andre bransjer for å se hvilke muligheter som finnes, men vi har erfart at vi må ta saken i egne hender. Vi har en stadig større kolleksjon av resirkulerte produkter, og slik får vi brukt plasten som samles inn. Det er viktig for all innsamling av plast, at plast også har en gjenbruksverdi.

Skulle alle plagg som produseres lages av bomull, ville vi hatt et stort problem med å fø alle. I dag brukes 5% av verdens dyrka areal på bomullsproduksjon, og hele 25% av verdens sprøytemidler brukes på disse plantasjene.

Vi har behov for å finne nye tekstiler, som kanskje er satt sammen av flere ulike råstoffer, slik at vi kan finne en optimal blanding hvor også plast er råstoff. Det mest overraskende med prosessen vi har vært gjennom, har vært mangel på kunnskap. Vi har gjort en helhetling vurdering når vi har sett på ulike tekstiler, slik at vi totalt sett får minst mulig miljø- og klimapåvirkning.

Dette er tiltakene vi gjør for å sørge for at våre plagg skal være mest mulig miljøvennlige:

– Stormberg er på et forskningsprosjekt i regi av SINTEF for å få svarene vi trenger.  Det er stor mangel på kunnskap, men vi har heller ikke funnet den noe sted. Tiltaket omfatter nalyse av mikroplast og hvordan den havner i det marine miljøet. Vi vil få mer kunnskap om effekt på marint miljø, slik at man kan forvalte plast på en mer produktiv måte. Det vil også etableres samarbeid mellom forskning og næring.

– Vi jobber med kontinuerlige produktforbedringer, som blant annet innblanding av andre tekstiler. Hvilke typer polyester avgir mest mikroplast, og er det mulig med alternativ filtrering? Det har kommet noen former for vaskeposer og -baller, men vi har ikke fått nødvendige forskningsresultater til å kunne anbefale noen av disse.

– Vi jobber også med alternative materialer. Hvilke materialer er fullgode erstatninger til dagens polyesterbruk, og hvordan kan vi blande sammen polyester med andre tekstiler for å redusere utslipp?

– Vi samler inn brukte plagg som enten får nytt liv i andre land, eller brukes til å lage nye produkter.

Les også:
Mikroplast – makroutfordring

Petter – Stormberger

Petter N Toldnæs 2

Kommentarer

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *