Etisk handel: Mer åpenhet, mer gjennomsiktighet

Denne uka deltok Stormberg på Etisk handel 2017. Budskapet til Stormberg er enkelt: Vi trenger mer åpenhet og mer gjennomsiktighet. Det er bra for forbrukerne, og det legger press på oss til å jobbe for best mulige arbeidsforhold.

Da Stormbergs fabrikkliste åpent ble lagt ut på våre hjemmesider i 2005, så ble de samme argumentene brukt av kritikerne da som nå. «Dette er skadelig for konkurransen»«Fabrikklistene kan ikke offentliggjøres for det er konkurransesensitiv informasjon». Vi har på 12 år ikke hatt ett tilfelle av negativ karakter som følge av dette er registrert. Ikke engang da fabrikknavnet kom på produktetiketten på Stormbergs produkter, opplevde vi eller våre produsenter konkurransemessige utfordringer. Hva kan dette si om den stadig tilbakevendende debatten om åpenhet? Er vestlige bedrifters standardargument for hemmelighold av sin leverandørkjede holdbart og reelt?

På konferansen var også bærekraftsmålene et viktig tema, og et av spørsmålene var hvilket enkelttiltak som ville hatt størst effekt.

Vi har behov for at virksomheter i hele verden forplikter seg på grunnleggende menneskerettigheter, grunnleggende etiske regler og på å oppfylle Paris-avtalen. Når våre leverandører i Asia gir beskjed om at det setter stor pris på engasjementet fra europeiske virksomheter, sier de samtidig at virksomheter fra andre deler av verden kun ser på kostnader. Vi har kommet et stykke på vei i Norge og Europa, men vi må også jobbe for at flest mulig forplikter seg til mest mulig.

Vi har vært medlemmer av Initiativ for etisk handel (IEH) siden 2002, og vi har fått gjort mye. Men vi er hele tiden på vei. De fleste virksomheter har dessverre en mye lengre vei enn oss, og det er mange internasjonale mål som skal nås på kort tid. Vi har tiden og veien.

Les også:
En ny etikklov
Hvor er jakken din laget?

Steinar – Stormberger

steinarblogg

Kommentarer

Kommentarer