Kom deg ut på søndag

Til søndag arrangerer Den Norske Turistforening Kom deg ut-dagen for 22. gang. Tur er bra for sjela og bra for kroppen, og ikke minst er det bra for vennskapet eller samholdet i familien.

Bortelid_04-04-14-0295-2

På Kom deg ut-dagen kan er det et vidt spenn av arrangementer over hele Norge

På den nasjonale turdagen er det 145 arrangementer over hele landet, og Turistforeningen har varierte tilbud som blant annet natursti, bålkos, leker, konkurranser, turer og mye mer. Vi oppfordrer flest mulig å delta.

Det er mange gode grunner til å ta seg en tur. Både immunforsvar, skjelett og lungekapasitet styrkes når pulsen går opp og kroppen beveges. Selv en liten tur kan ha stor innvirkning på risikoen for livsstilssykdommer, som høyt blodtrykk, hjerteinfarkt og diabetes. Å gå tur er også mindre belastende enn å løpe eller jogge. Kroppen belastes ikke på samme måte, grunnet mer skånsomme støt mot underlaget. Om du går vil risikoen for skader bli lavere, samtidig som du styrker de mest utsatte kroppsdelene, som føtter, ankler, og knær.

Når det gjelder din psykiske helse, vil fysisk aktivitet redusere stresshormonet kortisol i hjernen og du vil sove bedre etter en aktiv dag. På tur kan en la tankene flyte, og få en pause fra hverdagens kjas og mas. En liten tur kan gi deg mye glede, siden kroppen utløser endorfiner når du er i aktivitet. Dette er kroppens eget smertestillende preparat, og gir deg en lykkefølelse og ro i kroppen. I tillegg produseres serotonin, som gir deg både mer overskudd og velvære. Dette stoffet tilsettes faktisk i mange medisiner mot depresjon.

Selv om en ikke har mulighet til å delta på Kom deg ut-dagen, har heldigvis de fleste av oss nærområder der en kan gå tur. Også i storbyene. Om du benytter deg av mulighetene i nærheten, vil det bli lettere å komme seg ut også i hverdagen. Legg lista lavt – det viktigste er å bevege på seg. Det er helse i hver tur, så vi håper at med gode argumenter i bakhodet, har du nå fått enda mer lyst til å vandre av gårde.

Les også:
Vinter i skogen
Helse i hver tur

Petter – Stormberger

15781402_10154823773795409_5150279571832490_n

 

Kommentarer

Kommentarer