Kle deg godt i kulda

Kulden har spredt seg over hele landet denne uken, og det er viktig å kle seg godt. Vi gir deg de beste tipsene til hvordan kle på store og små, og guider deg gjennom våre vinterlige nyheter.

Turtips_laggjemsel

Endelig kom vinteren mange steder i landet. Det betyr glede for store og små

Det er deilig å være ute i frisk luft og flott natur hele året, men vinter og kuldegrader stiller krav til god bekledning. En som rusler en rolig tur i skogen trenger andre plagg enn en som har en mer strabasiøs tur.

lyngbu

For de som vil ha en virkelig varm ytterjakke anbefaler vi våre varmeste jakker som Lyngbu og Svalbard, eller gode og isolerende jakker som Nordkapp, Nordvind og Hyfjell. For barn og ungdom er Nissedal vår varmeste jakke. Dun i Stormbergs produkter er fra fugler som er avlivet i forbindelse med matproduksjon. Les mer om Stormbergs dyreetikk her.

Friluftsmagasinet Ute skriver at varmeproduksjon hos en person i hard fysisk aktivitet kan faktisk bli så mye som 1000 watt, mens en normal person som sitter rolig produserer rundt 100 watt. Av denne grunn er det viktig å velge klær som er tilpasset ulik varmeproduksjon.

Ved høy aktivitet bør klærne transportere ut mye fuktighet, slik at man ikke blir fuktig fra innsiden. Ved lav aktivitet må klærne beholde den lille varmen man produserer. Plaggene skal være merket med hvor høy vannsøyle plagget har (vanntetthet) og hvor mye fukt plagget kan transportere ut av plagget. Denne kombinasjonen avgjør ofte hvilket plagg som er best egnet for ditt bruk. For eksempel vil en 15-10 membran ha både høyere vannsøyle og fukttransporterende evne enn en 5-3 membran. Betjeningen i butikkene kan hjelpe med dette, og på de ulike produktsidene står det under hvert plagg hvilken membran plagget har.

hyggestien
Hyggestien sherpafleecejakke

Som mellomlagsplagg  fraråder vi å bruke bomull, slik som dongeribukse og collegegenser. Enten fukten kommer utenfra eller innenfra vil bomull gjøre deg kald. Ullklær eller fleece er veldig gode alternativer. Syntetisk fleece transporterer fuktighet ekstra godt, mens en ull gir ekstra god isolasjon. En av årets nyheter er Hyggestien sherpafleecejakke, som er laget i myk og isolerende teddyfleece. En annen nyhet, som også er riktig miljøvennlig, er Moisund resirkulert fleecejakke. Dette er en god og varm fleece laget i resirkulert materiale.

Undertøyet er det innerste laget mot kroppen, og bør være tynt og tettsittende. Det viktige med dette laget er at det transporterer fuktighet vekk fra kroppen. Ull- og superundertøy er best egnet. Ull varmer selv om det er fuktig, så selv om en svetter vil det ikke bli kaldt og vått. Ullplagg er ofte laget av finere ullslag og klør derfor ikke. Superundertøy er best egnet ved høy aktivitet slik at fuktigheten transporteres vekk fra kroppen. Ullundertøy finner du her.

Husk hode, hender og føtter!

Skal du holde på varmen som stiger oppover i kroppen bør du ha lue, så varmen ikke forsvinner opp fra et bart hode. Prøv for eksempel Refleksjon lue, som i tillegg til å være varm også gjør at du er synlig i mørket. Også med votter, bør du tenke lagprinsipp, som beskytter mot vind og vær. På føttene anbefaler vi vår bestselger – Lyngheia raggsokk.

God tur!

Les også:
Ha en pelsfri jul
Løpetur i kulda

Marthe – Stormberger

Marthe

Kommentarer

Kommentarer