Nissen bor i Bangladesh

Vi kjenner julenissen som en kraftig mann med røde klær og langt, hvitt skjegg. Han kjører slede, bor på Nordpolen – og dukker gjerne opp på kjøpesentre og i reklamer for leskedrikker. Den opprinnelige julenissen, også kjent som St. Nikolaus, holdt seg unna rampelyset og konsentrerte seg i stedet om å hjelpe barn og unge som led nød.

CODEC

Ima er en av jentene i Bangladesh hvor utdanning har hatt stort betydning for henne – og lokalsamfunnet

Nissen dukket opp der jeg minst ventet det – da jeg leste meg opp om medgift, godtgjørelsen brudens familie må betale til brudgommens familie i mange områder av verden. Midt mellom artiklene om hvordan denne skikken holder familier i konstant fattigdom, dukker den originale julenissen – St. Nikolas fra Lykia opp. Sentralt i legenden om helgenen som senere er blitt omskapt til vår tids Santa Claus er nemlig en historie om – akkurat: Medgift. Blant de aller første gavene nissen noen gang delte ut var et bidrag til tre ofre for skikken med medgift.

En familiefar i byen Patara hadde tapt alle sine penger og hadde ikke råd til å betale medgiften for sine tre døtre. I sin desperasjon ville han selge dem til bordell, men julenissen ville det annerledes. Natten før den eldste av døtrene var i gifteklar alder fikk han i hemmelighet sørget for at inne hos mannen med de tre døtrene stod det en sekk med gull nok til medgift. Morgenen da den nest eldste datteren ble gifteklar hadde det igjen på mystisk vis satt inn en sekk med nok penger til medgiften.

Så kom natten før den yngste datteren skulle giftes bort, og denne gangen var faren virkelig innstilt på å finne ut hvem han skulle takke for de livsviktige gavene. Han satte seg på vakt og ventet. Men den originale julenissen ville slett ikke ha noen ære for det han gjorde. Santa Claus klatret opp på taket og slapp sekken med gullet ned i – ja, nettopp – pipa. Og ikke nok med det: Nede i peisen hang den yngste datterens sokker til tørk, og gaven falte rett ned i strømpa. Alle tre var reddet fra bordellet.

Samtidig hadde julestrømpen, julenissesekken med gaver og julenissepipa presentert seg for aller første gang. Og ikke minst julenissen hadde gjort den formidable heltedåd å redde tre jenter fra liv som sexslaver. Plutselig finner jeg julenissen midt i blant verdens lidende mennesker.

Når Stormberg, gjennom det aktive samarbeidet vi har med Strømmestiftelsen, i dag jobber for å hjelpe mennesker som lider på grunn av undertrykkende skikker som blant annet medgift, betaler vi dem ikke ut av det. Vi jobber heller for å fjerne den grunnleggende årsaken til den menneskelige lidelsen.

I Bangladesh, der selvmord er den vanligste dødsårsaken blant jenter i tenårene, gir utdannings- og bevisstgjøringsprogrammet Shonglap jenter muligheten til selv å tjene penger og bli en ressurs for familien. Dermed finnes det ikke lenger noen grunn til at svigerforeldrene skal forlange penger for å ”ta seg av dem” når de gifter seg med sønnen deres.

Utdanning er ett av verktøyene som gir hjelp til selvhjelp, og dette ønsker vi i Stormberg å hjelpe til med. En del av pengene fra vår 1%-ordning går derfor til Shonglap. Utdanningsprogrammet går over ett år, og tar for seg viktige temaer som tidlig ekteskap, jentenes egne rettigheter, helse og hygiene. I tillegg lærer studentene å lese og skrive, og får yrkesopplæring. Programmet hjelper jentene til å stå på egne bein og å bli økonomisk selvstendige.

Sammen med Strømmestiftelsen følger vi tenåringsjenta Ima. Hun er en av de som utdanner seg gjennom programmet, og har selv skrevet om sine erfaringer. Ima er et godt eksempel på at det nytter å bidra med det man kan. Fra første dag på skolebenken har hun fått kunnskap som hun trenger for å klare seg selv. I år hadde hele 130 000 jenter gjennomført Shonglap-utdanningen, og over 2 200 av dem er takket være Stormbergs Kunder som gjennom 1% ordningen hjelper oss å hjelpe. Mange av jentene har skapt bærekraftige endringer i sine egne lokalsamfunn, og Ima er en god representant for dem.

I dag er det jenter i Bangladesh som bærer St. Nikolaus’ arbeid for barn og unge videre. Med varige gaver til samfunnet bidrar hun, og tusenvis av andre jenter, til at hele landet sakte men sikkert løftes ut av den ytterste fattigdom.

Fortsatt god jul!

Les også:
– Du hjelpe oss å forandre verden
Nå kan jeg le høyt
– Kunnskap om eget liv

Steinar – Stormberger

Steinar-bloggbilde-0313

Kommentarer

Kommentarer