Morsomme inneleker

Innetid foran peisen trenger ikke å være kjedelig. Her er noen morsomme inneleker man kan kose seg med på fridager inne eller bruke i hyggelige samvær med gode venner. Reglene og vanskelighetsgraden kan tilpasses til aldersgruppen som deltar og hvilken sammenheng man leker i.

peis

«Jeg tenker på en person»

Den enkle og engasjerende leken til late innedager. En av deltagerne starter med å tenke på en bestemt person eller et dyr. Når «sjefen» har bestemt seg, kan de andre starte med å stille spørsmål. Dette skal være spørsmål man kan svare ja/ nei på, for eksempel: «Er personen en skuespiller?». Deltagerne bytter på å stille spørsmål. Får de et «ja», kan de spørre igjen. Når man er helt sikke rpå at man vet svaret, prøver man å gjete hvilken person det er når det er sin tur. Gjetter man riktig, har man vunnet, gjetter man feil, er man ute av leken.

«Mitt skip er lastet med»

Dette er leken som setter prøve på både ordforråd og hukommelsen. Antall og alder på deltakere kan variere, men leken blir bedre, jo flere som deltar.

Leken foregår gjerne i en ring, der turen går fra den ene til den andre i ringen. En av deltagerne begynner, og skal starte setningen med: «Mitt skip er lastet med…». Hva skipet skal være lastet med skal følge en fast kode som deltagerne blir enige om, for eksempel at det følger bokstavene i alfabetet.

Når den første for eksempel har sagt «Mitt skip er lastet med appelsiner», skal nestemann velge et ord som begynner på bokstaven b, i tillegg til at man skal gjenta det den tidligere deltageren har sagt først. For eksempel: «Mitt skip er lastet med appelsiner og brunostskiver». Slik går runden, og deltagerne må holde tunga rett i munnen, så man husker det de andre har sagt i tillegg til å komme på et eget ord.

Sier man ordene i feil rekkefølge, går man ut av leken, men de ordene man har sagt mens man var deltageren i leken, er fremdeles med. En remse kan etter hvert være skip som er lastet med appelsiner, brunostskiver, celiusgrader, druedrops, erkefiender, frukt, galninger, Hubba Buba, osv.

En annen vri er å la deltagerne gjette koden som den som starter leken begynner med. Deltagerne gjetter med å prøve seg på hva skipet er lastet med, og får beskjed om det er riktig eller ikke. Flere og flere skjønner koden, og leken slutter når alle har skjønt det.

Morsom huskelek

Her gjelder det først og fremst å ha god hukommelse. En «ansvarlig» for leken skriver ti ord på en papirlapp – ganske alminnelige ord og mer spesielle ord om hverandre. Det kan f.eks. være: jernstang, kanarifugl, svømmebasseng, scooter, almanakk, sko og fjelltopp.

Han leser opp listen langsomt, og ingen har lov å gjøre notater før han er ferdig med å lese. Men så gjelder det altså å skrive så mange av ordene som mulig – og vel å merke, i riktig rekkefølge.

Den som får flest riktige ord, vinner naturligvis. Som tidsfrist for nedskrivningen kan det for eksempel passe å sette 2 minutter.

Fire i sofaen

Dette er leken til de litt mer folksomme innekveldene. Passer for flere enn 15 personer.

Slik leker man:

Alle deltakerne setter seg i en ring med stoler, utenom 4 stykker, som setter seg i sofaen (helst en sofa, men kan også være 4 stoler).

Man har to/ tre lag, for eksempel et jentelag og et guttelag. Alle får en lapp med et tilfeldig navn på. Ingen andre må se lappen og du kan heller ikke si hvilket navn du har på lappen. Hvis det ikke er like mange gutter og jenter som er med gjør man om på navnene slik at f.eks. Sigbjørn blir Sigrid.

Når alle har satt seg, legger man til en ekstra stol. Den personen som har en ledig stol på sin høyre hånd sier et navn (på en av deltakerne), personen som har navnet på lappen sin, setter seg på den ledige stolen og bytter lapp med personen som sa navnet. Så er det personen med en ny ledig plass på høyre hånd sin tur. Det er ikke lov til å si det navnet du selv har på lappen.

Målet er å følge med på navnene som blir sagt, og få gjort det slik at det blir fire gutter i sofaen fra guttelaget eller fire jenter i sofaen for jentelaget.

Har du forslag til flere inneleker? Send oss gjerne ditt tips!

Du finner flere gode tips til vinteraktiviteter på vår turtipsside.

Petter – Stormberger

Petter N Toldnæs 2

Kommentarer

Kommentarer