Åpenhet som medisin

Det kan oppfattes som et problem når demokrati og menneskerettigheter blir et hinder for omdømme. Det er et faktisk problem når omdømme blir et hinder for demokrati og menneskerettigheter. Når etisk handel ikke får fritt spillerom blir risikoen for et faktisk problem stor. Åpenhet er den ultimate testen på hvor skoen trykker.

Et aktuelt eksempel er fotball-VM i Qatar som skal spilles i 2022. Den gryende skepsisen ved tildelingen i 2010 må kunne sies å fått gode vekstforhold i årene som har fulgt og byggingen som har foregått. Rapporter om dødsfall og uverdige arbeidsforhold, for det som i hovedsak er migrantarbeidere, har florert. Enkelte rapporter anslår opp mot fire tusen dødsfall til nå i prosessen.

Dette kan i noen sammenhenger sies å være et ekstremt tilfelle av uetisk handel og adferd, men faktum er at vi står overfor mye av den samme årsakssammenhengen i egen bransje, daglig. Qatar VM og landet som sådan er livredde for eget omdømme, negative oppslag og alt som kan hindre dem i å fremstå som en turistmagnet. I stedet for å bygge et VM tuftet på FIFAs motto ‘Fair Play’ har de valgt en strategi som de trodde skulle maksimere omdømme. Resultatet er det motsatte.

Workers are the engine

Foto: Katrine Karlsen – Initiativ for Etisk Handel

Illusjonen om at åpenhet er skadelig for omdømme og konkurransekraft er seiglivet. Vi prøver selv å vise så godt vi kan at åpenhet derimot skaper godt omdømme, som igjen gir konkurransekraft. Vi vet og vi kommuniserer at det er mer enn et par høner å plukke med våre leverandører når det gjelder arbeidsforholdene. Vi har så vidt begynt på den reisen. Hvem som har produsert akkurat det plagget du har kjøpt kan du lese på plagget. Dette har vi gjort samtidig som vi har vokst til å bli en av Norges største i bransjen.

Likevel er det fortsatt mange som hemmeligholder fabrikklistene, handler bevisst med aktører som undergraver etiske krav, og som ser mye andre veier for å ikke vite hva som skjer. Det ene er ikke bedre enn det andre. Ingen vil noen gang få en plettfri leverandørkjede, men alle skal få for forsøket og de forbedringene som garantert vil finne sted om en prøver.

Omdømmet til Qatar VM 2022 er lagt i grus. Forhåpentligvis kan nylige krav fra Norges Fotballforbund og andre få rettet opp i en del av de uetiske forholdene som råder. Det kan være sent, men ikke for sent. Vi snakkes tross alt om mennesker som både kan overleve og få en bedre hverdag på grunn av det. Dette bør vi i mye større grad ta inn i ligningen når etisk handel skal vektes opp mot kortsiktige gevinster og innbilt omdømme. Resultatet vil bli bedriften verdig.

Les også bloggposten: «Ny etikklov»

Jan Halvor – Stormberger

Jan-Halvor-Bransdal-tw

Kommentarer

Kommentarer