Helse i hver tur

Fysisk aktivitet er godt for både den fysiske og den psykiske helsen. Dette er en enighet blant forskere verden over. Det trenger ikke å være lange, harde økter. En kort tur kan gi store helsegevinster.

De fleste vet jo dette. Vi hører det til stadighet. Ikke sitt for mye! Gå til butikken! Vær i aktivitet i minst 30 minutter om dagen! Det hagler over oss av anbefalinger og direktiver om hvordan vi skal leve i vår egen hverdag. Men så er det jo faktisk både sant og viktig. Det vi håper er at du som leser dette ikke skal føle på presset, men lysten til å gå ut en tur, kjenne på den deilige høstlufta og la roen synke inn over deg.

Husk at små turer også er store.

 

Dessverre er overvekt og fedme et stadig økende problem. I tillegg blir det stadig flere tilfeller av psykiske lidelser blant befolkningen. Rundt halvparten av oss vil oppleve psykiske problemer i løpet av livet, i følge Folkehelseinstituttet. Dette er skremmende høye tall som krever en omstilling. Vi ønsker å oppmuntre til en mer aktiv hverdag, hvor lystbetonte aktiviteter er i fokus. Vi vil slå et slag for den gode, gamle gåturen, men det er viktig at du selv finner ut hva du liker, og hva som gir deg energi.

Fysisk aktivitet er et godt verktøy for forebygging av både psykiske lidelser og overvekstproblemer, og er bra for oss alle, uansett helsetilstand. Det trenger verken å endre din hverdag stort eller være tidkrevende. En halvtimes tur hver dag kan for eksempel gjøres unna på vei til og fra jobb, butikken eller andre hverdagslige gjøremål. Det anbefales å bli litt andpusten på turen, siden det er den lille økningen av hjerterytmen som gir flest helsefordeler. Ta derfor gjerne i bruk bakker og ulendt terreng i ditt nærområde.

Det er mange gode grunner til å ta seg en spasertur. Både immunforsvar, skjelett og lungekapasitet styrkes når pulsen går opp og kroppen beveges. En liten tur kan ha stor innvirkning på risikoen for livsstilssykdommer, som høyt blodtrykk, hjerteinfarkt og diabetes. Å gå tur er også mindre belastende enn å løpe eller jogge. Kroppen belastes ikke på samme måte, grunnet mer skånsomme støt mot underlaget. Om du går vil risikoen for skader bli lavere, samtidig som du styrker de mest utsatte kroppsdelene, som føtter, ankler, og knær.

Når det gjelder din psykiske helse, vil fysisk aktivitet redusere stresshormonet kortisol i hjernen og du vil sove bedre etter en aktiv dag. På tur kan en la tankene flyte, og få en pause fra hverdagens kjas og mas. En liten tur kan gi deg mye glede, siden kroppen utløser endorfiner når du er i aktivitet. Dette er kroppens eget smertestillende preparat, og gir deg en lykkefølelse og ro i kroppen. I tillegg produseres serotonin, som gir deg både mer overskudd og velvære. Dette stoffet tilsettes faktisk i mange medisiner mot depresjon.

Det viktigste er å finne en aktivitet som gir deg en ekstra boost i hverdagen. Da blir det lettere å opprettholde aktivitetsnivået og den gode helsen. De fleste har nærområder der en kan gå tur, også i storbyene. Om du benytter deg av mulighetene i nærheten, vil det bli lettere å komme seg ut også i hverdagen. Legg lista lavt – det viktigste er å bevege på seg. Det er helse i hver tur, så vi håper at med gode argumenter i bakhodet, har du nå fått enda mer lyst til å vandre av gårde.

Les også:
Turglede for hele familien

Katrine – Stormberger

Profilbilde.

Kilder: fhi.no, nrk.no, webpsykologen.no,

 

Kommentarer

Kommentarer