Kunnskap om eget liv

Dette er tenåringen Ima. Hun er en av dem DU støtter gjennom Stormberg! Gjennom seks bloggposter i løpet av ett år vil du få møte henne og få små innblikk i hennes liv og hverdag. Først mens hun går på Shonglap, deretter i tiden etterpå.

2014_September_Ima 2

Ima lærer mye om eget liv, helse og rettigheter på Shonglap

Strømmestiftelsen har vært en samarbeidspartner i en årrekke, og har blitt en viktige samarbeidspartner for oss. I september kunne du lese brevet fra Ima, hvor hun skrev litt om sin bakgrunn og sine håp for fremtiden.

Hvordan går det med Ima nå?

Å, dere kan tro det har skjedd mye spennende siden sist!  Jeg har lært utrolig mye! Vi har snakket om ting som vi ellers aldri hadde turt å prate om: som mensen og graviditet, gutt og jente, pubertet og sånn. Nå vet jeg hva jeg skal se etter av ting som er farlig hvis man blir gravid for tidlig, for eksempel. Jeg har til og med snakket med mamma og naboene våre om det. Og det hadde aldri gått an før!  

Så har jeg fått vite at det ikke er lov til å gifte bort jenter før de er atten år, og at alle barn har rett til å gå på skole. Det er også kjempeviktig at alle som blir født får fødselsattest, og at den er ekte. For mange forfalsker fødselsattestene til døtrene sine for å gifte dem bort tidlig. Da står det på attesten at de er atten, men så er de kanskje bare femten likevel.

Ikke alltid så enkelt

Jeg går på Shonglap hver gang, og det er kjempebra. Egentlig er det ikke alltid så enkelt å komme seg av gårde, men hvis det er vanskelig en dag, kommer noen av de voksne hjem til oss og sier at nå må vi bli med. Jeg er ferdig med første del, og nå har vi begynt på noe helt nytt: Vi skal lære oss litt om forskjellige yrker, og hvordan vi kan tjene våre egne penger. Tenk det! Mine egne penger! Pappa døde jo da jeg var liten, så det har ikke vært så enkelt å fortsette på skolen alltid, for det koster jo litt. Men jeg VIL klare det! Drømmen min er å bli lærer. Mamma liker at jeg ikke gir meg, og syns det er fint at jeg har lyst til å bli lærer.

I shonglapklassen

Fra en time med Shonglap-klassen

Viktige diskusjoner

Nå går mamma og jeg sammen på gruppemøter, og her diskuterer vi ting vi aldri snakket om før. Her om dagen snakket vi om medgift, om å gifte seg tidlig og om sånne jentehygieniske ting. Det er jo sånn at mamma må betale for at noen skal gifte seg med meg. Men det har hun egentlig ikke råd til. Så nå prøver vi å få folk til å forandre mening om medgiften. Jeg kan nemlig bli mer verd hvis jeg kan tjene mine egne penger, jeg! Og da trenger kanskje ikke mine svigerforeldre medgiften fra mamma.

Jeg har også begynt med å føre regnskapet for gruppa, så jeg skriver opp alle pengene som kommer inn og alle som går ut, i ei stor bok. Det er en fin erfaring! Både mamma og naboene mine tror at jeg skal klare meg bra på skolen.

Av Rune Mørland – Strømmestiftelsen
Rune Mørland

Kommentarer

Kommentarer