Usikre tider

Dette er tenåringen Ima. Hun er en av dem DU som kunde støtter gjennom Stormberg! Gjennom seks bloggposter fremover vil du få møte henne og få små innblikk i hennes liv og hverdag. Først men hun går på Shonglap, deretter i tiden etterpå.

For hva slags konsekvenser får det for ei ung jente og hennes omgivelser å gå på en slik frigjørende utdanning som det Shonglap faktisk er – utover det ene året de går der? Følg med!

2014_April_Ima 01

Ima med noe skolearbeid

Pappa er død, så mamma må passe på alle oss i familien. Det er meg selv, min bror og mine to søstre. Jeg fikk bli med i Shonglap fordi vi er veldig fattige, og vi strever hardt for å overleve. Storebroren min prøver å forsørge oss, men han tjener ikke nok for oss alle. Han er dagarbeider, men kan jo bare jobbe den delen av året det ikke er flom. Når han ikke har jobb, er vi ofte sultne!

Vi eier ikke noe land selv, så vi har ingen steder vi kan dyrke vår egen mat. Det eneste vi har, er den lille tomta rundt huset vårt, men det er ikke jord å dyrke på der.

Moren min heter Jakia, og er heldigvis også blitt med i prosjektet. De har sånn ei mamma-gruppe hvor de sparer og låner sammen, og her lærer hun forskjellige ting som er greit for henne å vite. Gruppa har fått noen sauer som de skal prøve å skaffe seg inntekt fra, og mamma fikk også noen høns som gir henne litt penger innimellom.

Stedet vi bor på, er en såkalt Haor, et slags sumpområde, hvor alt forandrer seg hele tiden. Det betyr at det er flom her i monsuntida, som er så lenge som et halvt år, og mange ganger raser jorda ut i vannet. Det gjør det ganske utrygt å bo her. Fortsatt går jeg på skolen, og er nå kommet helt til 7. klasse, men er usikker på om jeg kan få fortsette på grunn av alle utfordringene våre.

Jeg går på Shonglap jevnlig, og her lærer jeg mye jeg ikke ante fra før av! Vi snakker mye om hvordan vi har det her vi bor, hvem som bestemmer, hva som er lov og ikke lov, liksom. Så skriver vi ned hvilke mål vi setter oss, og hva vi har lyst til å forandre på.

Jeg drømmer om å ta høyere utdanning og bli lærer, forresten! Det håper jeg at jeg skal få til! For da kan jeg tjene mine egne penger og forsørge meg selv.

Rune Mørland – Strømmestiftelsen
Rune Mørland

Kommentarer

Kommentarer