Tid for sopp!

Høsten er over oss, enten vi vil det eller ei. Og enhver årstid har sin sjarm. For oss er soppturer i høstfarger en av livets store gleder. Men husk å være ekstra kritisk. Sopp kan være lumske saker!

Vi nordboere er heldige. De aller færreste av oss har lang avstand til marka. Selv midt i Oslo, Stockholm eller København kan man ta seg til område egnet for sopptur i løpet av veldig kort tid.

Sopp er en flott og naturlig matkilde, men kan være en lumsk ulv i fårepels. Helsedirektoratet kan hjelpe deg med en brosjyre du kan ha hengende (feks på innsiden av en skapdør på kjøkkenet) og de fleste bokhandlere har også hendige små bøker som er fin-fine å ha i lomma når man er ute på skogstur.

alma

Alma er strålende fornøyd med fangsten.

Vi foretrekker å spesialisere oss på et par sikre medlemmer av soppslekta -og holder oss til dem. Bedre føre vàr, som bestemor alltid sa.

I vår familie er det steinsopp, kantarell (vær obs på falsk kantarell) og piggsopp som er safe-soppene. En tommelfingerregel er at det ikke finnes giftig rørsopp eller piggsopp i Norge! Ikke alle er spiselige eller smaker godt, men giftige er de ikke.

Men selv om man er sikker, kan det godt tenkes man tar feil (selv om akkurat det er vanskelig for oss å godta). De fleste steder i landet finnes det soppentusiaster som er ute på tur samtidig som deg. Ikke vær redd for å spørre! Er man en erfaren sopp plukker, gir man gjerne råd. Men husk å ikke gi råd om du ikke er erfaren. Det kan fort bli villedende.

I sesongen blir det også satt opp kontrollstasjoner i populære områder. På websidene til Soppgleder.no finner du en fin oversikt over når og hvor det er kontroll i ditt fylke. Kontrollstasjonene er en stand hvor du kan stikke innom før tur for tips eller etter endt tur for sjekk av fangsten. En fin måte å se om du har vurdert rett.

Og når kurven er full og trygg, er det bare å kommer seg hjem og planlegge de lekreste retter! God sopptur og husk at små turer også er store.

Hva er ditt beste sopptips?

Kommentarer

Kommentarer