«Det er jo ingen grunn til å ikke hjelpe!»

-Jeg er nok energisk – og så liker jeg å hjelpe til, sier Mohamed Egal, 15 år og trivselsleder ved Ortun ungdomsskole i Fyllingsdalen i Bergen. Han mener trivselslederne ved skolen er med på å skape et godt miljø blant elevene.

Mohamed ble valgt til trivselsleder (TL) allerede på barneskolen, og da han ble bedt om å fortsette jobben på ungdomsskolen, takket han ja. Han har nå vært trivselsleder gjennom alle tre årene på ungdomsskolen. Til høsten venter en ny tilværelse på videregående skole.

Trivselsledere gjør at det blir et bra miljø i skolegården. -Det jeg gjør er å hjelpe til i friminuttene. Jeg ser om folk har det gøy og jeg henger med folk. Vi har mange ulike ting vi kan gjøre, for eksempel frisbee, bordtennisbord inne og ute, basketball, sjakkgruppe og slagverk.  På Ortun har 8.trinn friminutt for seg selv uten 9. og 10.trinn, og det er lurt, synes Mohamed.

-Vi er opptatt av å hjelpe de som er utenfor, for da blir det mindre mobbing, forteller Mohamed.  Skulle Mohamed ønske seg noen andre aktiviteter i TL-kofferten, måtte det være baseball. -Det hadde vært gøy å lære!

Mohamed

Det går alltid an å få i gang en samtale

Mohamed ble selv mobbet på barneskolen, og valgte å begynne på en annen ungdomsskole enn mange av klassekameratene sine. Bestevennen skulle begynne på Ortun, så da var valget lett for Mohamed også. På den nye skolen har Mohamed mange gode venner, og føler seg ikke lenger mobbet, selv om det hender at ”bråkmakerne” på skolen plager ham litt.

Når Mohamed har trivselsledervakt i friminuttet, går han gjerne bort til dem han ser står litt for seg selv og forsøker å starte en samtale. -Jeg spør om de har lyst til å gjøre noe annet, og da sier de som regel nei, forteller han. Men så starter jeg en samtale med dem likevel, og snakker litt om hvilken klasse de går i og om vi kanskje har noen felles interesser. Det er veldig kjekt. Jeg tenker alltid: Kanskje kan jeg få enda en bestevenn?  Dessuten, det er jo ikke noe vits i å ikke hjelpe!

Eldre trivselsledere lærer opp de nye

På Ortun skole jobber trivselslederne sammen to og to, og alltid slik at en 8.klassing er sammen med en 9.klassing eller en 9.klassing sammen med en 10.klassing. Da har den ene erfaring og kan lære opp den andre, og de som er nye trenger ikke å være redde for å gjøre noe feil. De har også arrangert elevkveld på eget initiativ.

En jente som var veldig for seg selv, fikk Mohamed lokket med på play station-spill, og etter det er hun blitt mer glad og utadvent i skolegården også, forteller han.

Elevundersøkelsene ved skolen viser at nesten 90 prosent av de 350 elevene sier at det er TL-aktivitetene og skolefrokosten som gjøre at de trives på skolen. Det er nå trivselsledere ved over 1.200 skoler i Norden. Trivselsleder er ett av prosjektene Kronprinsparets Fond støtter og samarbeider med. Kronprinsparets Fond har som formål å styrke fellesskapet for ungdom, slik at alle føler tilhørighet og kan delta.

Skal bli lege – og fortsette å hjelpe mamma

Hjemme bor Mohamed med mammaen sin og fire yngre søsken. Han hjelper mye til hjemme, men etter at han fikk en stefar og er det blitt litt mindre husarbeid på den hjelpsomme 15-åringen. Framtidsplanene er klare, Mohamed vil studere medisin og bli lege. Studiene skal han ta i Bergen.

-Jeg vil flytte til en liten leilighet i nærheten, så mamma får det lettere og bedre plass hjemme, men jeg skal fortsette å hjelpe henne og søsknene mine.

Mohameds foreldre har bakgrunn fra Jemen og Etiopia, så da Mohamed gikk i 4.klasse la familien ut på en lang reise og Mohamed gikk på skole i både Jemen, Etiopia og England.  -Det var fint, sier Mohamed, men jeg var så redd for å fly at jeg kastet opp av skrekk hver gang vi skulle reise videre! Dessuten var det var litt vanskelig å komme tilbake til norsk skole etter den lange reisen, men fordelen er at jeg lærte mye engelsk.

Det beste rådet han kan gi til andre ungdommer er å være seg selv. -Jeg vet at det er noe alle sier hele tiden, men likevel. Vær med de du vil, ikke med de du må! Ikke tving deg selv til å være en du ikke vil være, avslutter Mohamed Egal på Ortun ungdomsskole i Bergen.

Tonje Apeland – Kronprinsparets Fond
Tonje

Kommentarer

Kommentarer