Kraften i koppen

Fra Beijing i nord til Hong Kong i sør. Fra Chengdu i vest til Shanghai i øst. Vi har aldri sluppet unna. Den er som oftest grønn, men kan også være hvit, svart eller såkalt oolong. I starten følte jeg den var mest en smakløs møteplager, men etter hvert har den vist seg å være selve moderatoren i møtene. Og smaken er blitt bedre. Kinesisk te har blitt et trofast og godt reisefølge med uvurderlige egenskaper.

Antall kopper med te som er drukket på disse dagene i Kina er ukjent. Den brukes både som velkomstdrikk, tørstedrikk, kurtisedrikk og statussymbol. Med andre ord er det en hel rekke anledninger som taler for å tilby oss en kopp eller ti når vi er på besøk hos en fabrikk og/eller leverandør. Det som skjer midt oppi all denne tedrikkingen er fint, om enn noe uforklarlig. Selv om engelskkunnskapene er begrenset hos verten, og mandarinkunnskapen totalt fraværende hos besøket så skapes det bånd og relasjoner gjennom seansen.

Grønn te

Grønn te – Dong Po Xian Lu

Teen er stort sett meget god, men det skjer også av og til at en må stramme seg opp og jobbe litt for å få ned et par kopper av dette som i noen tilfeller har en kilopris godt over gull. De er stolt over teen sin og setter stor pris på at vi også kan like det de tilbyr. Det er ikke aktuelt å gjøre noe som ligner jobb før tetørsten er behørig slukket. Deretter er derimot alle klare for å yte en innsats og ta tak i det som ligger på agendaen for besøket.

Relasjoner er som andre levende organismer; de må dyrkes for at de skal gro og bære frukter. I den jobben vi gjør sammen med våre kinesiske samarbeidspartnere vannes det godt med god te. Frem gror innstillingen om at vi er partnere som må jobbe sammen og i begge leirer for å få til gode resultater både på produktkvalitet, levering, arbeidsforhold og miljø. Jobben skal og må gjøres profesjonelt mens tilnærmingen ofte kan ta en uformell vending.

Min seneste tur rundt til flere av våre kinesiske leverandører har vært en lang og god bekreftelse på at det er det langsiktige samarbeidet med et passe knippe leverandører som er bærekraftig. Et samarbeid der vi er passe avhengig av hverandre og hvor det er en gjensidig forståelse av at samfunnsansvar lønner seg. Joda, oppfatningen av hva som inngår i samfunnsansvar kan nok variere noe og være grunnlag for diskusjoner og misforståelser, men det er da tekoppen kommer inn og gjenoppretter balanse og orden.

Jan Halvor – Stormberger

Jan-Halvor-Bransdal-tw

Kommentarer

Kommentarer