Fra Facebook-engasjement til 1200 frivillige

Dråpen i havet ble vinneren av 100.000 kroner fra Stormberg denne uka, men hva er det egentlig de jobber med? Vi tok en prat med generalsekretær Trude Jacobsen, som står travelt opptatt i havnebyen Pireus utenfor Aten.

Dråpen i havet er en organisasjon som ble til høsten 2015. Det hele startet med at grunnlegger Trude Jacobsen reiste til Lesvos for å se hvordan det greske øysamfunnet klarte å håndtere så enorme mengder med flyktninger som kom over i dårlige farkoster fra Tyrkia. På denne tiden, i slutten av august, var det ingen organisasjoner på plass for å håndtere de 2000 som daglig kom i land langs en kyststrekning på ca 2 mil. Allerede morgenen etter ankomst opplevde Trude å ta i mot båt etter båt og hundrevis med våte og redde mennesker. Fokuset akkurat da var å sørge for vann til de som tørstet og tørre bleier til de minste.

Frivillige speider etter flyktninger

Frivillige speider etter flyktninger

Facebookgruppen Dråpen i Havet ble opprettet for at nærmeste familie og venner skulle kunne følge med på reisen. Etter fire dager i Hellas hadde gruppen vokst fra 200 til 11.000 medlemmer. Tre dager etter at Trude kom hjem i begynnelsen av september, reiste det første Dråpen i Havet-teamet avgårde til Lesvos, bestående av 16 personer, med kompetanse innen både helsefag og arabisk språk. Siden den gang har Dråpen i Havet kontinuerlig vært tilstede i Hellas, og har til nå hatt ca 1200 frivillige både på øyene og på fastlandet.

Hva jobber dere med?

I starten besto arbeidet av å samle inn nødvendig klær og utstyr som flyktningene trengte i det de gikk i land på de greske øyene. Det ble samlet inn store mengder klær, sko og hygieneartikler og dette ble sendt avgårde i flere semi-trailere høsten 2015. Vi fikk på plass langtidskoordinatorer på destinasjonene som trente opp nyankomne hjelpearbeidere. De frivillige ble delt inn i team og inndelt i skiftplan. Utover vinteren, når været ble dårligere og kaldere ble det spesielt stort behov for førstehjelpskompetanse, og vi arrangerte da dette på stedet for våre frivillige. Det ble viktig å få på flyktningene tørre, varme klær så fort som mulig for å unngå nedkjøling.

Nå er det heldigvis varmere i været, men også varmen blir utfordrende for de mange tusen som bor i telt på opphetede asfalterte plasser.

Hvilke behov har dere for ressurser – økonomiske og menneskelige?

Dråpen i Havet har kontinuerlig behov for flere frivillige som kan reise til Hellas for å bidra. Særlig er folk med arabiskkunnskap eller helsefaglig bakgrunn ønskelig, men ikke et krav. Alle som har et varmt hjerte og stå-på humør er velkomne. Vi har en nedre aldersgrense på 25 år, først og fremst fordi det kan være tøft å oppleve forholdene disse menneskene lever under.

Vi har også alltid behov for mer økonomisk støtte. Det koster å ha dyktige koordinatorer på plass, og selv om de ikke lønnes, får de dekket kostnader til reise og losji. Vi bruker mye penger på matinnkjøp på øye Chios, og vi handler inn mye utstyr, særlig til barna. I april kjøpte vi inn over 250 barnevogner til en camp i nord-Hellas.

Hva skade 100.000 kronene brukes til?

Vi har flere prosjekter på listen vår som vi ønsker å bruke de 100.000 kronene til. Først og fremst ønsker vi å få satt opp skyggefulle soner i campen Nea Kavala. Der finnes det ikke et eneste tre der man kan finne skygge. Vi ser også på muligheten til å sette opp basketballbaner i campen, slik at de som bor der kan holde seg i aktivitet.

Vi har også planer om å skaffe et stort telt-te til campen Skaramangas utenfor Athen. I tillegg til te-servering ønsker vi å sette opp muligheten til å låne bøker på arabisk, farsi og engelsk.

Vi kommer også til å kjøpe inn enda flere barnevogner da dette er et enorm behov. Ca 40 % av flyktningene som befinner seg i Hellas er barn.

Hvordan er situasjonen på øyene i dag?

Etter avtalen mellom EU og Tyrkia ble implementert 20. mars har det kommet merkbart færre flyktninger, men det har ikke stoppet opp. Flyktningene som nå kommer blir fraktet til fengselslignende camper. I tillegg befinner det seg ca 50.000 flyktninger som ikke kommer seg videre fra Hellas, etter at grensen mot Makedonia ble stengt. Dråpen i havet bidrar nå med mat, vann, klær, sko, hygieneartikler og aktiviteter inn i flere camper både på øyene og fastlandet.

Situasjonen er vanskelig for flyktningene i Hellas. Landet er jo selv i en dyp økonomisk krise, og har lite ressurser for å hjelpe. Det verste for mange er uvissheten. De får begrenset med informasjon om hva som skjer videre eller hvordan de kan søke asyl eller relokasjon til andre land. Mange venter også på å bli returnert til Tyrkia.

Norske medier melder om at antaller flyktninger som kommer til Norge er kraftig redusert. Er det ikke behov for hjelp til flyktningene lenger?

Antallet flyktninger som kommer til Norge er redusert fordi ingen kommer seg videre fra Hellas. Dette betyr ikke at det ikke er behov for hjelp. Behovet for hjelp er enormt, både i Hellas, Tyrkia, Libanon og Jordan og det er viktig at vi i Norge ikke lukker øynene for dette, selv om de ikke befinner seg i vårt eget land.

Les også:

Får 100.000 kroner: – Et viktig bidrag

Petter – Stormberger

Petter N Toldnæs 2

Kommentarer

Kommentarer