Fra Syria til Stormberg i Skien

Flyktningene har vært årets store tema. I takt med et økende antall flyktninger til Europa ble sympati snudd til skepsis. I Stormberg merket vi godt hvilke sterke følelser dette temaet satte i sving da vi ga bort en dagsomsetning til å hjelpe flyktninger. Heldigvis har vi flotte folk som Haidar som jobber i butikken i Skien, som kan sette ord på viktigheten av å både hjelpe og å bidra til god integrering.

– Hvis jeg ikke hadde kunnet tjene mine egne penger her, hadde jeg blitt syk. Jeg vil ikke bare sitte der og ta imot, sa Haidar til Telemarksavisa tidligere i desember.

Foto: Anne Lill W. Aas, Telemarksavisa

Foto: Anne Lill W. Aas, Telemarksavisa

Som en reaksjon på de kritiske meldingene vi fikk i sosiale medier da vi brukte en dagsomsetning til Røde Kors sitt arbeid for flyktninger, bestemte vi oss for gi arbeid til en flyktning i hver butikk. Haidar var en av de første flyktningene som kom i jobb hos oss, og han kom til Norge for halvannet år siden som kvoteflyktning gjennom FN-systemet.

Haidar er opprinnelig fra Syria, og måtte flykte fra landet fordi han hadde opponert mot Assads regime. Han og faren ble både fengslet og trakassert av det lokale politiet, og han er mest opptatt av å bygge broer på tvers av religion og ulikheter.

– Jeg ble født som menneske, ikke som religiøs. Jeg er opptatt av å hjelpe andre og være et godt menneske. Kurdere er frie mennesker. Da jeg var liten, lærte faren min meg at jeg alltid skulle hjelpe mennesker, uavhengig av rase og religion.

– Jeg venter ikke på at folk skal komme til meg. Jeg er den som er ny i dette landet, og det betyr at det er jeg som skal hilse på dem som bor her, sier han. Han har forståelse for frykten noen nordmenn har for fremmede som kommer hit.

Før Haidar kom til Norge hadde han hørt at nordmenn er kalde og innesluttet, men hans egne opplevelser har gitt ny innsikt.

– Det beste med Norge er er at alle veier er åpne, du har full frihet og kan bli eller gjøre hva du vil. I tillegg er nordmenn imøtekommende, snille og roilige – rett og slett bra mennesker. Jeg får også hjelp når jeg trenger det, og endelig fikk jeg også jobb. Det har betydd mye.

Foto: Anne Lill W. Aas, Telemarksavisa

Foto: Anne Lill W. Aas, Telemarksavisa

I Stormberg har vi engasjert oss på integreringsfeltet, fordi vi mener det handler om inkludering og å ta vare på hverandre. Vi har jobbet med å skape et inkluderende arbeidsliv helt siden oppstarten i 1998, og vi er helt sikre på at arbeid er den aller beste måten å inkludere og gi folk muligheten til å skape et best mulig liv for seg og sine.

– Jeg kan ikke leve av å få hjelp fra andre. Jeg er oppvokst mellom kurdere og kristne og jeg lærte at jeg må jobbe, ikke kreve. Ikke er jeg syk, og ikke er jeg gammel. Jeg er ung og sterk og kan jobbe. For meg handler dette om stolthet og å være den beste utgaven av meg selv, avslutter Haidar.

Les også:

Petter – Stormberg

Petter N Toldnæs 2

 

Kommentarer

Kommentarer